/ ThinkStock/Getty Images
Община Габрово внесе за оценка проектно предложение за въвеждане на отворените иновации като метод за повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на екологични политики на местно ниво. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова – главен експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Мобилен пункт събира опасни отпадъци от домакинствата

Стойността на иновативната разработка е 89 255,61 лв., а срокът за изпълнение - 24 месеца. Искането за безвъзмездно финансиране е по Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 г.

Идеята на проекта „АдмИНОВА“ е да се създаде среда, която ще подобри връзката между администрацията, гражданите и бизнеса при формирането на публични екополитики. За целта е предвидено изпълнението на седем високо ефективни дейности.
 

Внесен е проект за екологични политики чрез отворени иновации
netinfo


Ще бъде направен анализ и препоръки за подобряване на процесите по предоставяне на услуги, ще се изработи модел за отворена администрация и открито управление.

Планирани са съвместни дейности между бизнеса, неправителствените организации, гражданите и общинската администрация. Ползите от предложения модел ще бъдат разяснени в четири информационни кампании, няколко кръгли маси и обществени обсъждания, както и голяма заключителна конференция.

В рамките на проекта ще се изгради онлайн инструментариум на принципа на отворените иновации, който ще е основен комуникационен канал между администрацията и гражданите.

Габрово с приз за „Община – реформатор“

Резултатите от проекта ще могат да се приложат и в други общини и администрации от страната. Като партньори в изпълнението на дейностите са привлечени Сдружение „Асоциация за социална отговорност и регионални инициативи“ и Фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

Двете организации имат опит в областта на иновациите и трансфера на ноу-хау, социалното предприемачество, информационните технологии и устойчивото развитие.