/ Община Габрово
След успешно проведената първа акция през пролетта на тази година, Община Габрово организира втора кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата, информираха от администрацията на кмета.
 

Мобилен пункт събира опасни отпадъци от домакинствата
Община Габрово


В рамките на два дни, 24 и 25 октомври, специализиран мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци ще бъде разположен в две градски локации в Габрово. Той ще бъде позициониран на 24 октомври от 10.00 до 18.00 часа на междублоковия паркинг на ул. „Свищовска“ №73-75 в кв. "Младост", до кръгово кръстовище, а на следващия ден, 25 октомври, от 10.00 до 18.00 часа, на площада пред спортна зала „Орловец“.

Само за ден габровци предадоха над 150 кг опасни отпадъци


Опасните отпадъци, които ще бъдат приемани са: живаксъдържащи отпадъци, перилни и почистващи препарати и химикали, бои, мастила, лакове, фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност), пестициди, киселини, основи, разтворители, фотографски химични вещества и смеси, опаковки, съдържащи остатъци от опасни вещества или замърсени с опасни вещества.

212 220 кг отпадъци са събрани по време на кампанията „Пролетно почистване 2018: Обери боклука“

По време на първата кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата бяха предадени и насочени за последващо обезвреждане 319,7 кг опасни отпадъци. Опасните отпадъци от домакинствата замърсяват околната среда и влияят отрицателно върху здравето на хората.

Те могат да поставят под риск живота на хората, животните и растенията - важно е да бъдат предадени за последващо обезвредяване!