Личен архив
Личен архив / Кристина Сидорова
Депутатът от левицата Кристина Сидорова в интервю пред „100 вести“
„Драстичното намаляване на субсидията беше предложено от министър- председателя Борисов една сутрин, когато дойде заедно с министъра на финансите в парламента и заяви пред всички, че внася предложение за намаление на субсидията на 1 лев“, заявява в интервю, публикувано в днешния брой на вестник „100 вести“ депутатът от БСП Кристина Сидорова.

Пред журналиста Стефка Бурмова тя допълва, че това е станало без предхождащ дебат, без разговор с останалите политически сили, без анализ как това драстично намаляване на субсидиите ще се отрази на нормалното функциониране на партиите в страната.

До края на юли решават за размера на партийните субсидии

„Всъщност не това беше проблемът и не това, че министър-председателят Бойко Борисов го обяви в кулоарите, че веднага се направиха промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет и не това, че за две седмици всичко мина толкова бързо през комисии и то най-малкото без оценка на въздействието, което това изменение ще окаже върху развитието на обществото.

Проблемът дойде през миналата седмица, когато ГЕРБ и ДПС за пореден път си стиснаха ръцете и казаха, че „отварят“ финансирането на партиите за юридически и физически лица. С този си акт те официално заявиха, че пускат мафията, пускат олигархията, пускат българския бизнес в партийния живот на държавата“, коментира депутатът от опозицията Кристина Сидорова.

Карадайъ: Няма да участваме в консултациите за партийната субсидия

„Представяте ли си какво ще стане в момента, след като партиите останат без финансирането си. Едни хора с добри възможности ще започнат да си купуват места в листи, да си избират кметове, ще започнат, грубо казано, да си назначават местна власт. И този бъдещ кмет чия програма ще изпълнява? На партията, която го е издигнала, или на бизнесмена, който е финансирал кампанията му. Къде при това положение остават интересите на гражданите, на избирателите. А фирмите, които изпълняват обществени поръчки, ще могат ли да финансират политически партии? Ако ти, грубо казано, си абониран за обществени поръчки и решиш да финансираш не партията, която управлява в момента, ще продължи ли този твой успех печеленето на обществените поръчки?

Предложението за драстичното намаляване на партийната субсидия поражда страшно много въпросителни, невероятно много въпроси, на които няма отговор, защото се бързаше. Защото всичко беше направено в рамките на 10 дена. Затова казвам отново, че без оценка на въздействието, без анализ на ситуацията не може да се решава намаляването на субсидиите. Да, моето мнение е, че те безспорно трябва да бъдат намалени – 11 лева са много.“