Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ / БГНЕС
ДПС няма да участва в консултациите за размера на партийните субсидии, стана ясно от думите на лидера на партията Мустафа Карадайъ.
 
„Това, което имахме да кажем ние по темата, го казахме и пред медиите, и с писмени предложения за промени в закона, и на консултациите ни с БСП и ГЕРБ, независимо каква трайност имат взетите решения“, обясни Карадайъ пред журналисти в парламента.

До края на юли решават за размера на партийните субсидии
 
Парламентът вече отложи за неопределено време гласуването на промените в Закона за държавния бюджет, с които Министерски съвет предложи драстично намаление на субсидията за партиите и коалиции от 11 на 1 лев на получен действителен глас, докато не се проведат консултации по темата.
 
„С националистите няма какво да си говорим по тази тема. Предложението идва от Министерския съвет, в който те участват. Ако те са решили да бламират своето правителство, това вече е тяхна работа и тяхно решение“, подчерта Карадайъ.

Валери Симеонов: Най-добре е темата за партийните субсидии да бъде отложена
 
Той припомни, че сроковете за предложения между двете четения на законопроекта вече са изтекли, а ДПС е вече е депозирало своите предложения. „Нашата позиция по темата е ясна. Субсидиите за политическите партии трябва да имат такъв размер, че да могат те да финансират дейността и кампаниите си. Ако няма да могат да го правят чрез субсидии от държавата, тогава трябва да има отворен, прозрачен и ясен модел за финансиране на политическите партии. Ние това сме предложили“, допълни още лидерът на ДПС.
 
Той заяви още, че от движението все пак са направили своите разчети за това от какво държавно финансиране се нуждаят партиите, за да развиват дейност, но не коментира какво са показали те. „На бинго няма да играем“, категоричен бе Карадайъ и подчерта, че вероятно отварянето на темата е целяло отклоняването на общественото внимание от другите проблеми.

ГЕРБ прие предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите
 
От ДПС заявиха и готовност да върнат надвзетата партийна субсидия, съгласно разчетите на финансовото министерство.
БГНЕС