/ БГНЕС
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви пред журналисти, че, според него, най-добре е темата за партийните субсидии да бъде отложена и да се намери компромисен вариант.

Борисов: Предлагаме 1 лев партийна субсидия

"Да, мисля, защото много прибързано бяха взети решенията от всяка една от партиите и мисля, че е нужен по-обширен диалог и консултации", каза Симеонов, който пристигна за участие в заседанието на Коалиционния съвет по темата. То е по искане на лидера на НФСБ, подкрепено от ВМРО.

Коалиционните партньори обсъждат с Борисов партийните субсидии

Валери Симеонов не изключи темата с политическите субсидии да се отрази на коалиционното партньорство.

Миналата седмица министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че свиква коалиционен съвет, на който да обсъдят казуса с "Обединени патриоти".

„Длъжен съм на базата на коалиционното споразумение да се съобразя с партньорите. На този съвет отново ще отстоявам това, което сме казали - за един лев. Аз отговарям за ГЕРБ и нашата позиция е за един лев, съобразена с референдума“, заяви Борисов.

Партийните субсидии отново внесоха смут в парламента

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че партията му ще подкрепи промените, но и ще настоява да се приемат текстове, които да дават възможност за официално финансиране на партиите.

Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов от своя страна коментира, че сегашният размер на партийните субсидии е прекалено голям и трябва да има таван. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров съобщи, че партията му е категорично „за“ премахването на субсидиите.

До промените се стигна, след като на 6 юни правителството предложи държавната субсидия за партиите да бъде намалена от 11 лв. на 1 лв. за действителен глас. На 12 юни Народното събрание прие промените на първо четене. „За“ гласуваха депутатите на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а „против“ бяха ДПС и БСП. Намалението на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. ще важи за периода от 1 юли до 31 декември 2019 г. Ако промените бъдат приети окончателно, икономията в бюджета за втората половина на 2019 г. би възлязла в размер на 14,6 млн. лв.
БТА