/ БГНЕС
Заседание на коалиционния съвет след завръщането на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов очаква Валери Симеонов от НФСБ, част от "Обединени патриоти"/ по темата за намаляването на партийните субсидии. От БСП определиха като фиаско за Борисов отпадането на точката днес от заседанието. От ГЕРБ обясниха, че веднага, след като бюджетната комисия внесе доклада си за второ четене, точката ще бъде включена в следващо пленарно заседание.

Днес, именно заради липсата на доклад, промените в закона за държавния бюджет за 2019 г., свързани с намаляването на партийните субсидии/одобрени вчера на второ четене от бюджетната комисия/ отпаднаха от дневния ред.

Заради липса на доклад: Отложиха гласуването за намаляване на партийните субсидии

Първо ще се водят преговори с ГЕРБ, след това с всички останали и ще потърсим разумно решение, защото такъв вид решение на НС не е полезно като цяло за обществото, коментира в кулоарите на парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Очакването е коалиционният съвет да се събере завръщането на Борисов, а рационалното решение, по думите на Симеонов, за всеки е различно. Затова, според него, е желателно темата да бъде дискутирана и в по-широк формат в НС с изслушване на всички аргументи и предложения.

Валери Симеонов
БГНЕС

"Разгледахме сериозно въпроса и се обърнахме към коалиционните партньори с искане за отлагане", поясни той. До момента, по думите му, прекалено прибързано се коментира, въпросът се обсъжда под емоция. А той е много важен, защото може да доведе до ликвидирането на многопартийната демокрация у нас, разясни политикът.

Борисов: Предлагаме 1 лев партийна субсидия

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова повтори мотивите за отпадане на точката - няма доклад на бюджетната комисия. Той не бил завършен и не е внесен в НС,затова по процедура точката е отложена. Дариткова уточни, че когато бюджетната комисия внесе доклада, той ще бъде включен в следващите пленарни заседания.

Даниела Дариткова
БГНЕС

"Днешният ден е фиаско за Борисов", коментира депутатът от "БСП за България" Румен Гечев. "Неговите идея за антиевропейски и антидемократични промени във финансирането на политическата система не се осъществи", посочи той.

Румен Гечев
БГНЕС

Въпросът, според левицата е, дали става дума за отлагане или приключване.
БТА