/ БГНЕС
Бойко Борисов за партийната субсидия
101738
Бойко Борисов за партийната субсидия
  • Бойко Борисов за партийната субсидия
Управляващите внасят закон за 1 лев партийна субсидия за глас. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след среща с ПГ на ГЕРБ в Народното събрание.
 
Много се наслушахме на популизъм. Ще стане накрая като в Чехия в много страни милиардерите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените. Но нали знаете, в една лудост, който се обяви срещу лудите, сам го обявяват него за луд. Затова вчера взехме решение на Министерския съвет, издадохме постановление, входирахме го снощи в Парламента, събрахме се сутринта с групата, за да го защитят и вкарваме закон за 1 лев партийна субсидия“, заяви Борисов.

Горанов: Щом БСП искат да правят позитиви, нека видим как се прави политически модел с 1 лев
 
„Да видим тогава как ще се оправят партиите на следващите избори, как ще плащат, как ще плащат на социолози и политолози. Сиреч, няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да било. Толкова са ми ясни тези игрички - те да са хубавите. Аз бих на изборите помните като кмет - без 1 лев, без партия, без нищо“, допълни той.
 
По думите му със спестените пари ще се строят детски градини и ясли.

ГЕРБ и БСП ще върнат надвзетите партийни субсидии

„Когато се приеме законът за промяна на субсидиите, всички партии ще върнат всичко наддадено в бюджета“, каза още премиерът.
 
„Ние сме добри стопани на държавата. Събираме много приходи и от битката с контрабандата, и от приходните агенции“, заяви Борисов.

НС прие законодателни промени за субсидията на партиите
 
На въпрос дали е получил подкрепа от партньорите си за намаляване на субсидията за партиите и коалициите на 1 лв. за глас, Борисов отговори: „Партньорите са в залата. Мен никой не ме пита за много предложения – чувам ги всеки ден от кого ли не. Ние настоявахме преди години да е 1 лв. субсидията, но явно тогава някои сили надделяха“.
 
Борисов поясни, че вчера е входирана промяна в закона и числото от 11 става 1.
 
„Ние, кабинетът, внасяме нов закон и сме ясни – 1 лев. И в момента, в който приемат закона, това, което ГЕРБ е получила наддадено, както и всички други партии, връщаме незабавно в бюджета“, обясни Борисов.

Даниела Дариткова: Партиите не са забелязали разликата в субсидиите

Той обяви, че е коментирал с финансовия министър и възможността да няма ДДС върху книгите, защото по думите му, образованието е приоритет на кабинета, но всичко все още е на етап обсъждане.

Борисов разкритикува опозиционните БСП и ДПС, които предлагат диференцирано ДДС за някои продукти, че за много години управление не са направили това:

„Защо сега казаха, че има пари в държавата, а преди, при тях, нямаше? Това са логични въпроси. Защо не го направиха, когато бяха на власт? Орешарски защо не махна данъци или Станишев?“, продължи да пита Борисов.

Напрежение в парламента: Размяна на обвинения за манипулиране на вота и купуване на гласове

Той коментира и напрежението в „Обединени патриоти“, които са коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението. Борисов обаче не се притеснява от него и заяви, че при срещата си тази сутрин всички са били в добро настроение.