/ БГНЕС
Финансовият министър Владислав Горанов направи коментар в парламента по повод оповестеното от премиера Бойко Борисов предложение за драстично намаляване на размера на партийната субсидия.
 
„Щом БСП са решили да печелят позитиви с темата за субсидиите – нека да видим как може да се прави политически модел с 1 лв. Винаги сме защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен и предвидим начин на финансиране, че да не изпадат в зависимости. Очевидно обаче политическата система е незряла и много лесно с популистки ходове можеш да обърнеш обществените настроения срещу модела“, посочи Горанов и подчерта, че по-добро от партиите няма измислено и те трябва да имат надежден механизъм за финансиране.

Борисов: Предлагаме 1 лев партийна субсидия
 
„И след като колегите от БСП решават точно с тази тема да печелят позитиви, ние ще им предложим тази възможност. Винаги като министър на финансите съм защитавал, че партийните субсидии трябва да бъдат достатъчни, така че партиите да бъдат относително независими, да могат да финансират структурите си и определени политически действия. Но щом един референдум показа подобно настроение в българското общество, след като ние като политици успяваме да ги настроим срещу нас, нека да видим как може да се прави политически модел с 1 лв.“, коментира Горанов.
 
Той посочи, че след като системните партии в парламента са започнали да играят несистемно, ГЕРБ ще покаже, че и тя може.

НС прие законодателни промени за субсидията на партиите

След намаляването на субсидиите на партиите на 1 лв. за глас от 1 юли, икономията в бюджета за 2019 г. ще бъде около 16 млн. лв., допълни Горанов.
 
Финансовият министър обясни, че вече е входирано в парламента изменение в Закона за бюджета за 2019 г., с което от 1 юли годишният размер на субсидията за всеки действителен глас се определя в размер на 1 лв.
 
„След 1 юли – за второто полугодие, размерът на субсидията ще бъде така преизчислен, че да се получава точно по 1 лв.“, каза още той.

ГЕРБ и БСП ще върнат надвзетите партийни субсидии
 
Горанов обясни, че теоретично икономиите за бюджета биха възлезли на около 16-18 млн. лв. за 2019 г. „За следващите години – ако сега годишно са планирани около 38 млн. лв. на база на резултатите от последните избори, сега около 3 млн. лв. ще получават годишно партиите“, коментира той