/ БГНЕС, архив
БСП твърдо против даренията за политическите формации
ГЕРБ прие предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите
101813
ГЕРБ прие предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите
ГЕРБ прие предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите
  • ГЕРБ прие предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите
  • ГЕРБ прие предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите
От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и според тях с един лев субсидия няма как партиите да финансират дейността си и кампаниите си. Това каза пред журналисти, след среща с парламентарната група на ГЕРБ в парламента, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

На въпрос дали по този начин партиите няма да станат зависими от бизнеса, Карадайъ коментира: "Партиите по някакъв начин ще функционират и ще финансират своята дейност, нашето предложение е да бъде публично, да няма анонимни дарения. Мисля, че е коректно. Все пак да има и публичност във финансирането на политическите партии и да се знае от кои юридически и физически лица се получава дарението".

Обединени патриоти и ГЕРБ отказаха разговори с БСП за партийните субсидии

Той уточни, че вчера ДПС са внесли предложенията си за промени в субсидирането на политическите партии и посочи, че от ГЕРБ са ги поканили на среща, която се е провела тази сутрин в Народното събрание. "Според нас няма разлика между един лев и нула лева субсидии на политическите партии, защото партиите с един лев субсидия не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите. Затова ние предложихме американския модел на отворено финансиране на партиите с нула лева субсидия", обясни Карадайъ.

Окончателно: Партиите връщат надвзетите субсидии до 2020 г. (ОБЗОР)

Той информира, че втората тема от тяхното предложение е да се създаде фонд за изграждане и освобождаване от такси в общинските и държавни детски градини. "Първата вноска от фонда, да бъдат спестените средства от субсидиите на политическите партии. Както премиерът г-н Бойко Борисов предложи между половин милиард и един милиард лева да има във фонда за изграждане на детски градини, а останалата част да се внесе с постановление на МС", уточни Карадайъ.

По думите му третото предложение е да се освободят от ДДС книгите и учебниците.

БГНЕС

По-късно Менда Стоянова от ГЕРБ обаче уточни, че управляващите ще продължат да настояват за един лев субсидия, като на партиите ще се даде възможност за отворено финансиране, както и безплатни офиси.

Атака подкрепя искането за субсидия от един лев

„Трябва да се направят някакви промени, защото един лев е наистина ниска субсидия и няма как едновременно с това да бъдат ограничени да получават каквито и да било дарения, както е в момента. Така че, ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларации за произход, качване на въпросните декларации в регистър в Сметната палата и всичко останало, което Сметната палата прави като одит на разходите на политическите партии", заяви тя.

"За да дадем възможност на политическите партии да имат своите структури, да поддържат структури, ние ще направим предложение за това общините и държавата, които предоставят офиси на политическите партии, да ги предоставят безвъзмездно. Това означава, че партиите ще имат възможност за офиси без да заплащат за тях. Ще имат субсидия от един лев, с която биха поели разходите за административния персонал в тези офиси. А колкото до другите им разходи по отношение на избори и т.н, ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори - физически и юридически лица", уточни още Стоянова. 

БГНЕС

След срещата между ГЕРБ и ДПС в парламента от БСП потвърдиха, че остават на позиция против даренията за партиите. 

Социалистите обвиниха ГЕРБ и ДПС, че се опитват да приватизират политическия живот. Според Крум Зарков БСП е единствената политическа формация, която стои срещу приемането на подобно предложение. Зам.-председателят на парламентарната група на левицата обяви, че БСП ще направи собствени предложения, с които ще се противопоставят на опитите да бъдат вкарани частни интереси в политическия живот на страната.
БТА