/ БГНЕС
Партиите връщат надвзетите субсидии до 2020
101798
Партиите връщат надвзетите субсидии до 2020
  • Партиите връщат надвзетите субсидии до 2020
Парламентът одобри окончателно законодателните промени, с които партиите и коалициите с надплатени държавни субсидии за последните три години се задължават да възстановят на бюджета разликата след преизчисляване на субсидиите по нов ред, разписан в същите промени.

Партиите връщат надвзетите субсидии до края на 2020 година
 
Този ред предвижда размерът на субсидията да се определя за всяка партия или коалиция, като броят на действителните гласове се умножи по размера на субсидията за един глас, записан в закона за държавния бюджет за съответната година. Надплатените средства трябва да бъдат възстановени на държавния бюджет най-късно до края на 2020-та година.
 
До една седмица след влизането в сила на приетите законодателни промени Министерството на финансите ще публикува информация за сумите, които всяка партия или коалиция трябва да възстанови на бюджета, както и за общия размер на надплатените средства, който се равнява на около 14.6 милиона лева.

Депутатите решават окончателно за надвзетите субсидии
 
Ако дадена партия не върне дължимото в срок до получаване на втория транш от субсидията за тази година, тя ще получи 70 процента от полагаемия втори транш, както и половината от всяка следваща част от субсидията в рамките на една година. Председателят на правната комисия Анна Александрова обясни още:
 
„При недостиг на средствата по алинея четвърта или липса на следващи части от субсидията, разликата, която не е върната от политическа партия, включително от състава на коалиция, се връща до 31 декември 2020 година. Политическа партия, включително от състава на коалиция, която не получава държавна субсидия, връща разликата по алинея втора до 31 декември 2020 година.“
 
След дадената широка подкрепа на предложените от правителството промени в закона за политическите партии, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че финансовото министерство трябва да даде по-точна информация за това как е изчислявало партийните субсидии през годините.
 
„Ние сме имали кореспонденция с Министерство на финансите, малко по-назад във времето. Може да се позовем и на тази кореспонденция. Така че в момента ние също очакваме да се запознаем с техните сметки и ние ще смятаме.“

Партийните субсидии скараха депутатите
 
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи като очаквано единството на депутатите при окончателното приемане на законопроекта. Той сподели, че не вижда проблем в незнанието на отделните партии, че са взимали повече, отколкото им се полага от партийни субсидии.
 
„Човек казва нещо, което знае. Когато не го знае как да го каже“, заяви Симеонов.

Борисов: Предлагаме 1 лев партийна субсидия
 
Депутатите отхвърлиха предложението на Патриотите по време на предизборна кампания ЦИК да поема разходите на кандидатите под формата на диспути с общо времетраене от не по-малко от 340 минути, разпределени поравно между партиите, коалициите и инициативните комитети.