/ БГНЕС
Партийната субсидия да стане 1 лев. Това предложение за законови промени е внесъл в парламента премиерът Бойко Борисов, обяви самият той тази сутрин в кулоарите на Народното събрание след среща с парламентарната група на ГЕРБ. Като аргумент Борисов подчерта, че „вече сме се наслушали на много популизъм и накрая у нас ще стане като в Чехия – милиардерите и олигарсите да са премиери“. Като „жалко“ определиха предложението на ГЕРБ от левицата. Оттам заявиха, че намаляването на партийната субсидия е кризисен пиар на фона на редица проблеми и един унищожителен доклад на Еврокомисията за нашата страна.
 
След като представи публично предложението си, премиерът Бойко Борисов изрази надежда то да бъде подкрепено. Спестените от партийни субсидии средства щели да се инвестират в ясли и детски градини.

Борисов: Предлагаме 1 лев партийна субсидия
 

Бюджетната комисия в НС прие субсидията на партиите да стане 1 лев

Бойко Борисов Владислав Горанов
БГНЕС

Много се наслушахме на популизъм. Ще стане накрая като в Чехия в много страни милиардерите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените. Но нали знаете, в една лудост, който се обяви срещу лудите, сам го обявяват него за луд. Затова вчера взехме решение на Министерския съвет, издадохме постановление, входирахме го снощи в Парламента, събрахме се сутринта с групата, за да го защитят и вкарваме закон за 1 лев партийна субсидия“, заяви Борисов.
 
„Да видим тогава как ще се оправят партиите на следващите избори, как ще плащат, как ще плащат на социолози и политолози. Сиреч, няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да било. Толкова са ми ясни тези игрички - те да са хубавите. Аз бих на изборите помните като кмет - без 1 лев, без партия, без нищо“, допълни той.
 
По думите му със спестените пари ще се строят детски градини и ясли.

парламент
БГНЕС

Горанов: Щом БСП искат да правят позитиви, нека видим как се прави политически модел с 1 лев
 
„Когато се приеме законът за промяна на субсидиите, всички партии ще върнат всичко наддадено в бюджета“, каза още премиерът.
 
На въпрос дали е получил подкрепа от партньорите си за намаляване на субсидията за партиите и коалициите на 1 лв. за глас, Борисов отговори: „Партньорите са в залата. Мен никой не ме пита за много предложения – чувам ги всеки ден от кого ли не. Ние настоявахме преди години да е 1 лв. субсидията, но явно тогава някои сили надделяха“.
 
Борисов поясни, че вчера е входирана промяна в закона и числото от 11 става 1.
 
„Ние, кабинетът, внасяме нов закон и сме ясни – 1 лев. И в момента, в който приемат закона, това, което ГЕРБ е получила наддадено, както и всички други партии, връщаме незабавно в бюджета“, обясни Борисов.

ГЕРБ и БСП ще върнат надвзетите партийни субсидии

Крум Зарков БСП
БГНЕС

Като кризисен пиар определиха от БСП предложението за намаляване на партийната субсидия. Според депутата Крум Зарков това е умишлен ход, който цели да отклони общественото внимание от реалните проблеми:
 
Жалко е, жалко е на гърба на закона и на гърба на Народното събрание и държавния бюджет да се прави кризисен пиар. След като бяха хванати в грешка от прокуратурата за изчисляване на субсидиите и след унищожителния доклад на ЕК, днес се прави ход, с който се цели да се отклони общественото внимание“, посочи Зарков.
 
„Въпросът за начина, по който се финансират партиите, е много сериозен. Не е нормално да се внесе актуализация на бюджета сутринта, след два часа е насрочена комисия и така... джаста-праста! Така не е правилно“, допълни той и каза, че внимателно ще обсъдят това предложение.
 
Няма да се оставяме да ни пришпорват така, ще направим и нашите предложения. След като са решили да отворим за разговор държавния бюджет, това е добър повод да внесем нашите предложения, както за ДДС ставките, така и за подкрепа на младите семейства. Нека този дебат се състои, няма нищо лошо. Ще обсъдим този въпрос сериозно“, посочи още Крум Зарков.

парламент
БГНЕС

Депутатите приеха единодушно промените в Закона за политическите партии
 
Той припомни, че в събота имат важен партиен форум - Националният съвет на БСП, където също ще обсъдят това.
 
„Ние сме заявили готовността да върнем всички надвзети пари, а сега стана кристално ясно, както от становищата на прокуратурата, така и от състоялия се дебат, че грешката е била в начина, по който законът се изпълнява, а не как законът е разписан. В този ред на мисли те, ако продължават така, днес може да предложат 1 лев субсидия в закона и после да изчисляват на 5-6, на колкото решат. Нека подходим сериозно, въпросът е важен“, каза още Зарков.

Даниела Дариткова: Партиите не са забелязали разликата в субсидиите

Валери Симеонов
БГНЕС

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че премиерът представлява изпълнителната власт и няма място в парламента.
 
„Премиерът е от изпълнителната власт и няма работа в Народното събрание, още по-малко да казва какво ще прави Народното събрание“, заяви първо той.
 
След това Симеонов даде заявка, че ще подкрепи предложението за намаляване на партийната субсидия, но с определени уговорки:
 
Най-голямата опасност е, че тогава партиите ще паднат в ръцете на големи, скрити и задкулисни икономически играчи. Т.е. както се казва – олигархията. Предложението за намаляването на субсидията ще го подкрепим – това е естествено. Но трябва да има и текстове, които да дават възможност за официално финансиране на партиите. Защото не виждам какво лошо има в това например телевизия СКАТ да помага на НФСБ, както е било и преди – официално, заявява се, декларират се сумите. Защото другото е залитане към популизма. За съжаление, залитането не е само на извън политически или извън парламентарни играчи, а го правят и големи партии“, заяви Симеонов.

Партия Воля ще подкрепи предложението на ГЕРБ за намаляване на партийната субсидия на един лев. Това коментира пред журналисти в парламента Пламен Христов.

"Няма как да не го подкрепим, при положение, че още през 2017 г. по инициатива на г-н Марешки, ние проведохме референдум за отпадане изцяло на субсидиите на партиите", коментира Христов. Той припомни, че именно неговата парламентарна група са внесли промени за намаляване на партийната субсидия през 2017 г.

На въпрос дали с намаляването на партийната субсидия не се създава опасност партиите да станат подвластни на олигарси и бизнес кръгове, Христов коментира: "В нашата държава всичко е възможно. Виждаме, че когато държавата и контролните органи, не следят стриктно за спазване на закона, може той да бъде нарушен".

Той бе категоричен, че ако бъде добре контролирана от компетентните органи - няма да има опасност от зависимости при такава промяна в законодателството.