/ БГНЕС
Ние подкрепихме това искане да остане един лев субсидията, каза пред журналисти в парламента лидерът на "Атака" и председател на ПГ "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

Поводът за коментара е провелата се среща между ДПС и ГЕРБ и идеята за отворен тип финансиране на партиите, при което се разрешава приемането на дарения от юридически и физически лица.

ГЕРБ прие предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите

Въпросът с финансирането Сидеров коментира с думите: "Защо точно един лев - никой не обяснява, но имаше една шоу програма, която наложи един популистки вариант. Сега всички в парламента се състезават, кой да подкрепи първи да нямат субсидии партиите. Добре, как ще се издържат - с дарения от фирми. Чудесно, но има малко икономическа разлика в САЩ и България. Тук нашите богати хора си ги знаем. Той и премиерът мисля, че преди време го каза - всеки един богат човек да си има партия. Добре чудесно, ако това искаме, но да се говори откровено, да не се крие зад лицемерието, че партиите харчели много пари".

Обединени патриоти и ГЕРБ отказаха разговори с БСП за партийните субсидии

Сидеров припомни, че още през 2013 г. са внесли предложение за нула лева партийна субсидия при условие по време на кампании, медийното отразяване да е безплатно.

"Ако субсидията е нула, както предложихме ние преди пет-шест години, то тогава нека отразяването и пропагандирането на идеите на партиите да не бъде платено", каза още той. Сидеров припомни, че според Конституцията "гражданите изразяват своите политически идеи чрез партии". "Това е конституционно правило, ако някой иска да промени Конституцията, то тогава нека да предложи каквото и да е - да се забранят партиите, да няма партии или да няма политици въобще", допълни той.
БТА