Улесняването на  достъпа на камиони в Боженци - временно и заради предстоящ проект
Улесняването на достъпа на камиони в Боженци - временно и заради предстоящ проект / Дарик Габрово, архив
Улесняването на достъпа на камиони в Боженци - временно и заради предстоящ проект
58903
Улесняването на достъпа на камиони в Боженци - временно и заради предстоящ проект
  • Улесняването на достъпа на камиони в Боженци - временно и заради предстоящ проект

Промяна на заповед, регламентираща достъпа на моторни превозни средства в АИР "Боженци" предизвика остра негативна реакция сред част от хората там. След изменението ограничението за влизане в резервата на автомобили над 5 т. вече се отнася само за тези над 10 тона. Това според оспорващите промяната ще увреди и разруши калдъръма в селото. Писмо с несъгласие със заповедта, подписано от около 20 души, вече е изпратено както до областния управител, така и до Общината. Сигнал бе подаден и на страницата на Дарик във facebook от представител на комитет за спасяване на Боженци.

 Зам.-кметът на Общината Климент Кунев уточни, че промяната е от около месец и че през всичките тези години назад, когато е действало старото по-строго ограничение в резервата пак са влизали камиони с по-голямо тегло от 5 тона, тъй като не е имало възможност за контрол.

По неговите думи причината за актуализиране на заповедта е предстоящо реализиране на проект по ОП "Регионално развитие"/бел. ред.обхващащ няколко обекта в Габровска община, сред които и Боженци/, който в края на строителните дейности предвижда пренареждане на 8 дка калдъръм, а преди това ще бъде извършено и разкопаване за реконструкция на ВиК и електромрежата. 

" Аз смятам, че една такава заповед може да се разглежда и като полезна, тъй като тя дава възможност на хората, които имат имоти, имат нужда нещо да ремонтират, да изхвърлят, да се възползват от този времеви интервал до възстановяване на настилката, защото след това в селото ще бъдат въведени особени правила,  включително в нашите планове попада и физическа целодневна охрана", коментира Кунев. Той още веднъж подчерта, че заповедта е издадена във връзка с предстоящите строително-ремонтни дейности в Боженци и е временна, въпреки че в нея не е упоменато това. Той отхвърли категорично тиражираните съмнения, че разпоредбата е издадена за улесняване строежа на точно определен хотел. "Заповедта важи за всички. Нека хората я разгледат като възможност да свършат и собствен ремонт. След приключване на проекта ще ограничим достъпа и дори 5 т. са много. Нашата идея е въобще в селото да не се влиза с моторни превозни средства. Екип вече работи по създаване на наредба, която ще обхване само резервата Боженци", каза още зам.-кметът.

Реалните строителни дейности по проекта на Боженци ще започнат в края на януари. Те обхващат ремонт на няколко сгради общинска собственост, изграждане на паркинг на входа на резервата, изграждане на обслужваща сграда с тоалетни и пренареждане на 8 дка калдъръм, както и видеонаблюдение. До края на 2013 строителните работи на Боженци трябва да завършат. Предвидените за целта средства са около 1 600 000 лв.

Целият разговор в звуковия файл