Тържествено честване на 120 години от рождението на Дан Колов
Тържествено честване на 120 години от рождението на Дан Колов / netinfo

С панихида в  храм „Св. Иван Рилски" в севлиевското село Сенник ще започне тържественото честване на 120 години от рождението на най-великия борец за всички времена Дан Колов. След това ще бъдат поднесени  венци и цветя пред паметника на Балканския лъв.

По-късно е предвидено посещение  в Дом-музей „Дан Колов". В салона на читалището ще бъде излъчен документален филм  за живота на Дан Колов. В програмата е включена и контролна среща между Спортен клуб по борба „Дан Колов", гр. Севлиево и Спортен клуб по борба „Царевец - Етър", гр. Велико Търново. Честването на 120 години от рождението на Дан Колов е насрочено за 3 ноември, от 11 часа. Организатори са НЧ „Св. Климент Охридски - 1899" с. Сенник и Община Севлиево.

Дончо Колев остава в паметта на поколенията освен със своите големи победи в над 1500 турнира, а и с щедростта си. Той е един от най-големите дарители на Севлиевския край. Дан Колов дарява значителна сума за покупка на инвентар в новото училище в село Сенник, дава средства за построяване на Ловен дом, изплаща данъци на свои съселяни, помага на студенти, създава спортни школи и накрая умира с 50 лв. в портфейла си.