Трявна и Габрово влагат 2 690 766 лв. в инсталация за сепариране на отпадъци
Трявна и Габрово влагат 2 690 766 лв. в инсталация за сепариране на отпадъци / Община Габрово

Нова инсталация за сепариране ще бъде построена на депото за твърди битови отпадъци, изградено по проект на ОП „Околна среда“. Договорът бе подписан от кмета на Трявна Драгомир Николов, зам.-кмета на Габрово Климент Кунев и Евгени Тотев, прокурист на фирмата-изпълнител. Стойността му е 2 690 766 лв.

На специално обособена площадка с площ над 2 дка ще бъде построено производствено хале, в което ще бъде монтирана модерна сепарираща инсталация. Дейностите по предварително третиране на отпадъците и изграждането на сепарираща инсталация не са част от проекта за регионалното депо, финансиран с европейски средства. Те са инвестиция на общините Габрово и Трявна и след изтичането на договора с фирмата, съоръжението ще остане собственост на двете общини.

Постъпващите отпадъци от жълтия контейнер като хартия, стъкло, метал и пластмаса ще бъдат сортирани на новата сепарираща инсталация. Специално обучен персонал ще разделя отпадъците спрямо техния вид и особености. Годната за рециклиране суровина ще бъде транспортирана към съответните заводи за рециклиране.

Строежът и обслужването на съоръжението за срок от 5 години ще се извърши от фирма „Екобулсорт“ ЕАД, които спечелиха проведената обществена поръчка за предварително третиране на смесени битови отпадъци в регион Габрово.