Иля Березницкас, роден 1948 в Литва, живее в Литва
Дуел, 2013, туш, компютърна графика, 20 × 30 см
Иля Березницкас, роден 1948 в Литва, живее в Литва Дуел, 2013, туш, компютърна графика, 20 × 30 см / музий Дом на хумора и сатирата
Днес от 19:00 ч. в Дома на хумора и сатирата ще се състои официалното откриване на ХХІІІ Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството – Габрово 2017 и награждаването на лауреатите.

Директорът Маргарита Доровска припомни, че проявата е стартирала през 1973 година като Биенале за карикатура и малка пластика, а с времето се добавят и други раздели - графика, фотография, живопис, скулптура. Първото Биенале на хумора и сатирата в изкуствата е от 1983 година.

През лятото на 2016-та са проведени разговори с карикатуристи и е взето под внимание тяхното мнение за подобряване на Биеналето. Доровска сподели, че по отношение на компютърната карикатура са изразени различни становища, но е взето решение да няма ограничения, тъй като е важно Дома на хумора и сатирата да разполага с целия набор от възможна карикатура.

За първи път тази година е дадена възможност да се кандидатства с творба онлайн, което привлича повече участници. До три фотографии са могли да изпратят желаещите да се включат в Биеналето. Така една творба може да бъде показана цялостно, от определен ъгъл или чрез детайли. 

Резултатът от решението да се ползват възможностите на глобалната мрежа за кандидатстване са впечатляващи. Да станат част от Биеналето са пожелали 749 автори от 71 страни. Броят на творбите е 1308. 50% от авторите са нови. 

През април международното жури извърши селекция на представените творби, а избраните за участие в изложбите ще могат да се видят в залите на Дома на хумора и сатирата до края на септември т.г. Конкурсната изложба включва 106 карикатури и 77 творби на съвременното изкуство. Изложбата на съвременно визуално изкуство „Да умреш от смях“ на куратора Марко Стаменкович (Сърбия) представя 31 творби на 27 автори от 19 държави – фотографии, колажи и видеоинсталации. Тя е част от проекта „Курирана изложба и образователна програма към 23. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството“, осъществяван от Музея „Дом на хумора и сатирата“ и финансиран от програма „Култура“ на Община Габрово по приоритет II – „Пътуване в света на комичното“.

Очаквайте още подробности за 23-то издание на Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството – Габрово 2017.