ДХС
ДХС / Маргарита Доровска
Директорът на музея "Дом на хумора и сатирата" Маргарита Доровска е научила, че е отличена в проекта на Дарик радио "40 до 40" вчера при обявяване на класираните личности. В ефира на медията тя сподели, че дори не е знаела за направената номинация.

"Това е изключително сериозно признание, предвид компанията, в която попадам. Впечатляващи са останалите лидери в класацията, така че за мен е чест да съм сред тях", каза Маргарита Доровска в интервю за Дарик.

"Музеят Дом на хумора и сатирата" е една много впечатляваща институция, с изключително богата история, международно присъствие и уникален характер. Интересно място за работа,  с огромни възможности за развитие. Не е мислен само като галерия, работи с визуални изкуства, с литература, с етнография, кино. През 70-те години, когато е създаден, е много близък до музейните концепции, които се развиват по света. Важно е да се припомни, че този музей има международен профил, много богата колекция от произведения на изкуството от цял свят. В този смисъл - да, мен това е най-предизвикателното и интересно място в България като музейна институция", коментира Маргарита Доровска.  

Пред Дарик тя каза, че през 2017 г. голямото събитие на ДХС е Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, което е в два раздела - Съвременно изкуство и Карикатура. Кандидатстването е изцяло онлайн, което дава повече възможности за творческо участие. 

"Другото важно събитие е 1 април, който за повечето хора е познат като Ден на шегата, но за нас е рожден ден. Домът на хумора и сатирата става на 45 години", припомни Маргарита Доровска.

Според нея промените през мандата й като директор са плавни, насочени към привличане на нови публики и модернизация. Развитието на околното пространство бе оценено от Доровска като важно за цялостното функциониране на музея.

"Усилията за развитие на пространството около ДХС са много важни. Той се намира в една прекрасна конгломерация - до реката и Спортната зала, бихме се радвали да организираме различни инициативи и там, не само вътре в Дома".  

Цялото интервю с Маргарита Доровска може да чуете тук.