Биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово
Биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово / Дарик Габрово, архив

 

Вече са подготвени условията за участие в XX-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2011, съобщават от Дома на хумора и сатирата в Габрово. Предстои тяхното разпространение до хиляди творци и организации от цял свят. Хумористичните и сатирични творби ще бъдат в следните раздели и изложби: карикатура , графика и рисунка, живопис, скулптура, плакат и фотография.

Срокът за получаване на творбите е 1 март 2011 година. Жури, съставено от професионалисти и предишни лауреати, ще селекционира представените творби и ще присъди общо 16 награди, сред които Голямата награда „Златният Езоп", Наградата на град Габрово - „Гаскар" (габровският „Оскар") и 6 специални награди на Министерството на културата (по една във всеки раздел).

Още 8 специални награди ще бъдат присъдени награди от името на фирми, сдружения и организации, партньори на международният форум. Организатори на биеналето са Домът на хумора и сатирата, Община Габрово, Министерство на културата и Сдружение "Хумор на народите.

Темата за всички раздели е свободна, а за първи път на участниците в раздел „Карикатура" се предлага да помислят и творят по темата „Всички пътища водят към...". Всеки участник има право да представи до две творби за раздел, придружени от попълнен формуляр за участие.

Музеят „Дом на хумора и сатирата" ще издаде каталог на изложбите, в който ще намерят място всички селекционирани творби, а авторите им ще получат безплатен екземпляр от него. Пълните условия и формулярът за участие в Международното биенале вече могат да се видят и изтеглят от интернет-страницата на Дома на хумора и сатирата www.humorhouse.bg, където са публикувани на 5 езика (български, руски, английски, немски и френски).

В рамките на ежегодния габровски Фестивал на хумора, на 21 май 2011 г. във Веселата къща ще се открие XX-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2011. Биеналето има 37-годишна история- първото му издание е през далечната 1973 г.