Срещи на домоуправителите за енергийно обновяване на домовете
Срещи на домоуправителите за енергийно обновяване на домовете / Дарик Габрово, архив

Министерството на регионалното развитие и благоустройството организира информационна кампания по проект „Енергийно обновяване на българските домове" в дните 29-31 май всеки ден на пл. „Възраждане" пред Община Габрово от 16:00 до 19:30 часа.

Ще се проведат и срещи с управители на етажната собственост, на която ще бъдат дадени отговори на въпроси и казуси, свързани с участието на собствениците в проекта и допълнителна информация. В Габрово те ще бъдат на 29 май от 17.30 часа в конферетната зала на СОУ „Отец Паисий" и на 30 май от 17.30 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Целта е повече граждани да се запознаят с предимствата и възможностите на проекта. Стремежът е администрацията да отиде при гражданите, да им представи проекта и да отговори на всичките им въпроси. Експертите на МРРБ ще бъдат на разположение през целия период на проекта, ще подпомагат и консултират желаещите на всеки етап от прилагането му.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е увеличен и собствениците на жилища във всяка одобрена за финансиране сграда вече ще получат безвъзмездно 75% от стойността на дейностите, необходими за енергийното й обновяване. Техническото обследване, техническият паспорт и обследването за енергийна ефективност се покриват напълно от безвъзмездната финансова помощ по проекта. Промяната няма да се отрази на броя на планираните за обновяване сгради. Индикативните бюджети на всички одобрени до момента сгради ще бъдат актуализирани съгласно новото разпределение на финансирането - 75% безвъзмездна финансова помощ, 25% самоучастие на собствениците, уточняват от МРРБ.

До 21 май са подадени 211 заявления за интерес и подкрепа по проекта от общо 30 града, 115 от тях са одобрени и 16 са отхвърлени, поради недопустимост на сградите.