Спортната зала ще стане достъпна за хората с увреждания
Спортната зала ще стане достъпна за хората с увреждания / netinfo
Община Габрово подписа договор с Агенцията за хората с увреждания (АХУ) към Министерството на труда и социалната политика за финансиране на проект „Адаптиране вътрешната среда на Универсална спортна зала “Орловец” за хора с увреждания”. Разработката е на обща стойност 9381 лв. Агенцията за хората с увреждания към Министерството на труда и социалната политика предоставя 7792 лв. от общата стойност на проекта, останалите средства са принос на Община Габрово.

По проекта ще бъде обособен санитарен възел, пригоден към нуждите на хората в неравностойно положение, който ще бъде разположен в непосредствена близост до главния вход на Спортната зала. В допълнение, ще бъде монтирана дървена рампа за преодоляване на две стъпала и осигуряване на достъп до зрителски места в един от секторите на залата, разположен срещу електронното табло.

С реализацията на проекта се цели създаването на равни възможности за хората с увреждания за пълноценно участие в обществения живот чрез осигуряването на достъпни условия в един от обектите с най-много проведени спортни и културни мероприятия в гр. Габрово; повишаването на мобилността им и създаване на условия за социални контакти и преодоляване на изолацията; постигане на промяна в самочувствието им, което косвено ще спомогне за промяна на обществените нагласи спрямо тях, повишаване на толерантността и зачитане на основните им човешки права.