Портретна снимка на д-р Петър Цончев. 1918 г. ОДА-Габрово
Портретна снимка на д-р Петър Цончев. 1918 г. ОДА-Габрово / Регионален исторически музей-Габрово
По случай 150 години от рождението на д-р Петър Цончев, Регионален исторически музей–Габрово представя изложбата „Д-р Петър Цончев – историограф и дарител на Габрово“, съвместно с Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” и отдел Държавен архив – Габрово. Проследен е жизненият и творчески път на д-р Цончев в снимки, документи и печатни издания, предоставени от трите институции.

Представят фототипно издание със собственоръчни записки на д-р Петър Цончев - историограф и дарител

Представени са снимки на д-р Петър Цончев, Цончо Пенчев – баща, съпругата му Стоянка, колеги, семейни приятели, на Габровската дружба в София, от полагане основния камък на физкултурния салон с музей към Априловскта гимназия, както и негов маслен портрет от 1926 г. на художника П. Василев.

Сред документите интерес представляват: Книга на дарителите на Историографическото дружество от 1920 г., приписка на Петър Цончев като дете, за събитията по време на Руско-турската освободителна война през 1877 г. върху старопечатна книга съхранявана в РБ „Априлов-Палаузов“ - Габрово, акт за дарение от Стоянка д-р Петър Цончева за гимнастически салон и музей при Априловската гимназия (1937 г.), автобиография, написана по молба на Габровската дружба в София (1938 г.), обръщение на д-р П. Цончев към избирателите от Габровска околия (1911 г.), протокол за възобновяване на Дружбата в София (1926 г.), писмо от акад. Никола Михов до Илия Габровски от Габрово с мнение за дейността и заслугите на д-р Петър Цончев (1959 г.) и др.

От печатните издания са представени първите издания на двете монографии на д-р Петър Цончев, като „Из стопанското минало на Габрово“ е с ръкописни бележки от автора, както и самостоятелно издадените: „Навеяни мисли върху текстилната индустрия у нас” (1909 г.), „Цанко Христов Дюстабанов : По случай 50-год. от неговото обесване” (1926 г.), „Железарската индустрия в Габровско” (1926 г.) и др.

За д-р Петър Цончев най-приляга оценката, която му дава акад. Никола Михов, определяйки го след Априлов, като най-заслужил за своя град. С тази скромна изложба Габрово му отдаваме почит, като човек с голямо сърце - лекар, учител, общественик, дарител и историограф на Габрово.
 

Петър Цончев
Писмо от акад. Никола Михов до Илия Габровски от Габрово с мнение за дейността и заслугите на д-р Петър Цончев. Оригинал. Ръкопис. 7 май 1959 г. ОДА-Габрово.


150 години от рождението на Д-р Петър Цончев – лекар, учител, общественик, дарител и историограф на Габрово, е роден на 8 ноември 1867 г. в Габрово. Произхожда от родолюбиво семейство. Син е на Цончо Пенчов, уважаван гражданин, търговец, училищен настоятел, председател на Габровския управителен съвет по време на руското управление (1878 г.), кмет на Габрово (27 ноем. 1880 - 10 дек. 1881 г., 1883 – юни 1884 г.), мирови съдия, член на Окръжния съд в Севлиево. Учи при известните габровски учители Цвятко Самарджиев и Никола Саранов, а след това в Априловската гимназия. След гимназията постъпва в Киевския университет, където изучава медицина, като априловски стипендиант. Завършва успешно през 1894 г. и се завръща в родината си, за да й служи честно до края на живота си.

Отбелязваме 150 години от рождението на д-р Петър Цончев

Отначало д-р Петър Цончев е лекар в Горна Оряховица, но от 1899 г. се премества в родния си град. Тук работи като околийски лекар до 1907 г., когато напуска по здравословни причини. През 1911 г. започва да преподава професионална хигиена в Механотехническото училище „Д-р Н. Василиади“, а от началото на 1912 г. става и училищен лекар в Априловската гимназия.
 

Петър Цончев
Приписка от д-р Петър Цончев като дете, на старопечатна книга, за събития от Руско-турската освободителна война. 1877 г. РБ „Априлов-Палаузов“-Габрово.


През 1911 г. д-р Петър Цончев е депутат във V Велико народно събрание в Търново, като представител на Демократическата партия и гласува против изменението на Конституцията. През 1912 г., като председател на Македонското дружество в Габрово, участва в големия македонски митинг в София. Д-р Петър Цончев е военен лекар по време на Балканската и Първата световна войни.

Да върши обаче само своя лекарски дълг за него е недостатъчно. Подтикван от родолюбие и от тревогата, че времето руши следите от миналото, започва усърдно събирателска и проучвателска дейност. Цели 24 години той настойчиво се рови в архивите на учрежденията, проучва и дешифрира тефтерите на старите търговци, разпитва възрастните хора, за да събере колкото е възможно повече сведения за Габрово.
 

Петър Цончев
Снимка на д-р Петър Цончев. 1901 г. РИМ-Габрово


През 1920 г., загрижен за съдбата на старините в родния си град, д-р Петър Цончев, заедно с други родолюбиви габровци, основава Историографическото дружество „Габрово“ с музейна сбирка към него. Още същата година, през есента, той организира чрез новосъздаденото дружество „Габрово” разкопки на местността Градище, които полагат началото на организираното проучване на намиращото се там късноантично селище.