С близо 250 са намалели завършващите 7-ми и 8-ми клас
С близо 250 са намалели завършващите 7-ми и 8-ми клас / netinfo
С близо 250 са намалели учениците, завършващи 7-ми и 8-ми клас и които тази година ще могат да кандидатстват в професионални, профилирани и непрофилирани паралелки в училищата в областта. Общият брой на паралелките в 8-ми и 9-ти клас е 53, една паралелка след 7-ми клас се предлага в Художественото училище в Трявна, 1 след 8-ми в Помощното училище в Габрово и една в интерната в село Керека, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Георги Маринов. Според предложения план-прием за следващата учебна година 520 ученици ще трябва да се борят за места в 32 паралелки в 9-ти клас, докато през миналата година завършващите осми клас са били 662-ма. Седми клас тази година завършват 936 деца, с над 100 по-малко от 2008-ма.

Според Маринов така предложените паралелки няма да бъдат изпълнени на 100%, т.е. ще има неосъществен прием в някои паралелки. Това обаче зависи от избора на учениците и техните родители. Началникът на Инспектората призова за толерантна кампания по приема на ученици. За това е необходимо също и родителите и учениците да бъдат своевременно информирани за прадлаганите възможности.

Предстои до края на месеца предложеният от училищата план-прием да бъде обобщен в Регионалния инспекторат по образованието и изпратен за одобрение в Министерство на образованието и науката.