Рисуват Карнавала върху коприна в морската столица на България
Рисуват Карнавала върху коприна в морската столица на България / Dariknews.bg, архив

Детската школа по приложно изкуство с преподавател Ива Пенчева и Обществен дарителски фонд – Габрово стартират инициатива за популяризиране на приложните изкуства и дарителството. По време на карнавалните празници в столицата на хумора – Габрово, през пролетта габровските деца нарисуваха най-дългата рисунка на коприна с пролетна тематика – цели 9 м.

Сега още  една такава рисунка, но вече с карнавална тематика, ще бъде нарисувана и в морската ни столица Варна. В рамките на 5 дни, от 3 до 8 август, деца от Варна и Габрово ще имат възможност да станат част от инициативата „Габровският карнавал гостува на морето” и да пресъздадат емоцията чрез рисунки върху коприна. Партньор на инициативата е и БНР – Радио Варна.

Третата рисунка на коприна, отново 9 м, ще бъде направена в София по време на Фестивала „Живо наследство” на 21 септември, традиционно организиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи”.

По този начин, минавайки през пролетта, лятото и есента и трите столици на България – Габрово, Варна и София – талантливите деца ще се докоснат до майсторството на рисуването върху коприна. И сглобената рисунка ще е вече 27 м. - рекорд за нашата страна. Най-дългата картина ще има възможност да обиколи страната и да привлича още повече приятели на карнавала, морето, изкуствата и всички онези ценности, с които страната ни може да се гордее.

Обществен дарителски фонд – Габрово  подкрепя дейности, свързани с развитието на децата и младежите и популяризиране на творчеството и иновациите. Същевременно насърчава дарителските традиции и търси възможности за обединение на трите сектора власт – неправителствени организации – общественост.