От БСП чакат реакцията на Плевнелиев за Изборния кодекс
От БСП чакат реакцията на Плевнелиев за Изборния кодекс / DarikNews.bg
От БСП чакат реакцията на Плевнелиев за Изборния кодекс
70607
От БСП чакат реакцията на Плевнелиев за Изборния кодекс
  • От БСП чакат реакцията на Плевнелиев за Изборния кодекс

БСП очаква реакцията на държавния глава по повод Изборния кодекс, след като той мина на второ четене в Парламента. Депутатът Йордан Стойков изтъкна днес, че той дава възможност за преференциално гласуване с бариера от 7% за национални избори и 5% при избори за европейски парламент. Бюлетините ще се отпечатват в печатницата на БНБ, гарантирани са и наблюдатели във всички фази на изборния процес. Намалени са депозитите за участие, като има особено облекчение за регистрацията на Инициативни комитети. Населените места с над 100 души ще могат да си избират кмет, досега това важеше за села, в които живеят над 350 души.

Секциите в чужбина ще се формират при 40 заявления, при досега действащо изискване за 100. "По този начин ще се насърчат българите, живеещи в чужбина. Изборният ден ще приключва в 20 ч., а не в 21 ч., като това ще предотврати опити за манипулация в края на деня. Изборните книжа ще се подават до кметовете на общини, а не до Областните управители", заяви Стойков. Така отпадали съмненията, че може да се влияе, чрез назначаваните от държавата градоначалници.

"До края на годината трябва да се завърши автомагистрала Марица, автомагистрала Струма, обходен път на Враца и първата отсечка на западната дъга на софийски околовръстен път.Това са около 90 км. Един от приоритетите е обходния път на Габрово и тунела под Шипка", гарантира за пореден път Стойков. Въпросът защо е необходимо да има идеен проект за дължината на тунела, той заяви, че трябва да се отправи към Агенция пътна инфраструктура. Очаквало се и решението на съда по повод трасето, по което ще се строи тунел.

Йордан Стойков още веднъж отхвърли съмненията, че БСП се занимава с кадруване и посочи възлови институции, където директорите били спечелили отново своите конкурси. Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и МБАЛ "Д-р Тота Венкова" са типичните примери за това, е мнението на народният представител от левицата. По повод промените в ръководството на парк "Българка" Стойков заяви ,че временният директор е близък коалиционен партньор на ГЕРБ в Севлиево, което според него отхвърляло подозренията, че социалистите имат нещо общо с него.