Организацията на слепите в Севлиево набира млади хора, вади ги от изолацията
Организацията на слепите в Севлиево набира млади хора, вади ги от изолацията / netinfo

 

Привличането на млади хора в териториалната организация на слепите в Севлиево е основната цел, която си е поставила нейната председателка Петя Маркова. Въпреки, че издирването им е улеснено от „Социално подпомагане" не всички искат да членуват в организацията. „Такива хора биха имали само полза от членството си. Могат да „четат" говореща литература, да посетят рехабилитационния център за хора с увреждания в Пловдив, където се придобива компютърна грамотност се провежда обучение за работа с говореща компютърна програма", убедена е г-жа Маркова в желанието си да приобщи и изведе от социалната изолация, в която са поставени заради недъга си младите незрящи.

В местната организация на слепите членуват 43 души, от които 19 са от града, а 24 от селата. Голяма част от тях са над 65 годишна възраст, само петима са под 40. Въпреки това културната дейност в клуба не спира, ежегодно се отбелязва Денят на белия бастун на 15 октомври, посрещат се големи празници, прочетените книги се подменят периодично.

 Въпреки, че всеки месец всички инвалиди получават социални добавки, а всяка година от Съюза на слепите се изплаща целева помощ на хората с над 90% изгубена работоспособност, местната организация се нуждае и от спонсори. Миналата година ръка към тях протягат фирмите само две севлиевски фирми. Благодарение на тях всички незрящи получават пакет с хранителни продукти, купили са принтер, необходим за дейността им и CD-плеър за говорящата литература. Петя Маркова се надява, че и сега добри хора ще им помогнат. Тя е категорична, че би приела и стари компютри, за да не бъдат хората без зрение затворени между четири стени.