съд
съд / Thinkstock/Getty Images
Сбъркана дата по материалите в съдебно дело за пътен инцидент в Габрово, завършил със смърт, стана причина за отмяна на присъда. Великотърновският Апелативен съд разпореди делото да бъде върнато на Окръжен съд-Габрово и да бъде разгледано наново, но от друг състав.

Решението е от 31 януари т. г. и е подписано от тричленен съдебен състав на Апелативния съд, председателстван от съдия Йорданка Неделчева. Причината за тази отмяна е, че в част от документите по делото, гледано в габровския Окръжен съд и приключило с присъда на 21 ноември 2017 г., е посочено, че пътният инцидент е станал на 28 март 2016 г., а в други – на 28 юни 2016. Тази разлика от три месеца е съществено процесуално нарушение и Апелативният съд го е посочил като пречка за установяване „действителната воля на съда“. Делото е срещу М. М., подсъдим за причинена смърт при пътнотранспортно произшествие.

Заседание по дело за смърт при трудова злополука

На 21 ноември 2017 г. 62-годишният мъж бе наказан от Окръжния съд в Габрово с две години лишаване от свобода – условно, с три години изпитателен срок и лишаването му от правото да управлява МПС за срок от две години. Целият случай е крайно нелеп. Стана преди близо две го- дини на ул. „Бодра смяна“ в Габрово.

Убийство или нещастен случай?

Подсъдимият работел като шофьор на товарен камион „Скания“. На 28 март м. г. се качил в камиона на посоченото място с намерение да тръгне към близко предприятие. Запалил двигателя, но секунди преди да потегли ниско пред кабината му преминала 61-годишна пешеходка, работничка в съседна фирма. И тя била угрижена и не забелязала канещия се да тръгне камион. И водачът не забелязал преминаващата жена. В момента на потеглянето камионът я съборил, водачът веднага спрял, не минал и 2 метра, но кабината била затиснала смъртоносно пешеходката и тя починала на място.
вестник „100 вести"