/ Община Габрово
Община Габрово разкрива център за енергийна ефективност, където гражданите и бизнесът ще могат да получават информация и съвети за енергийно обновяване, съобщиха от Общината.

Той ще функционира в сградата на общинската администрация. Инициативата е в изпълнение на ангажиментите на общинското ръководство към постигане на глобалните, националните и регионалните цели относно действията за борба с изменението на климата, осигуряването на достъп до чиста и надеждна енергия за хората, както и справянето с енергийната бедност.

Габрово - кандидат в международен проект за енергийни общности

Общинският енергиен център ще има консултативен съвет, в който участват експерти в сферата на енергийната ефективност, публичните комуникации, ИТ технологиите, специалисти в разработването на проекти и боравенето с финансови инструменти, юристи и други.

Посетителите ще получават експертна и навременна информация за провежданите политики на национално и европейско ниво във връзка с енергийното обновяване и въвеждането на възобновяеми енергийни източници в сградите.

Центърът ще бъде достъпен и чрез онлайн платформа, където всички заинтересовани ще могат да се информират за финансови продукти в областта на енергийната ефективност, правомощията на професионалните домоуправители, условията за изготвяне на технически паспорти и енергийни одити, както и експертна оценка по специфични казуси.