Новите лични здравни книжки със заверка в РЗИ
Новите лични здравни книжки със заверка в РЗИ / DarikNews.bg, архив

Всяка новоиздадена лична здравна книжка трябва да бъде заверена и да се регистрира в Регионалната здравна инспекция, съобщават от институцията.

Лицата, работещи в детските заведения, специализираните институции за деца и възрастни, водоснабдителните обекти, предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарските, фризьорските и козметичните салони трябда да представят  документ за самоличност и удостоверение за настоящ адрес на лицето, чрез поставяне на печат на снимката и подпис на длъжностното лице.

Заверените лични здравни книжки се вписват задължително в „Регистъра на заверените здравни книжки” в здравната инспекция. Целта е създаване на единен регистър на работещите в хранителния бранш и в сферата на услугите.

Досега финалната заверка на здравните книжки беше правена от семейните лекари. С промените личните лекари ще подписват книжката, след като са извършени всички необходими медицински прегледи и изследвания, но финалната заверка и регистрация на книжките ще се прави от Регионалната здравна инспекция.

Ако лицето няма заверена здравна книжка подлежи на санкция. Глобата е от 100 до 1500 лева, а при повторно нарушение санкцията е от 500 до 5000 лева.