НЧ Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски - 2011 отбелязва своя празник
НЧ Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски - 2011 отбелязва своя празник / Дарик Габрово, архив

Патронният празник  на  народно читалище "Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски - 2011" ще бъде отбелязан днес от 17:30 часа  с празнично замесване на габровски хляб в Хлебната къща .   На 4-ти януари  се почита паметта на двамата габровски светци Дамаскин и Онуфрий Габровски, на които е кръстено читалището.

То бе учредено преди една година  със 170 члена, на базата на дейността на културно-социален и просветен център Хлебна къща "Св. Христофор". Първото Хлебно читалище развива дейности за съхраняване и обогатяване на  традициите и занаятите свързани с хляба. Като съвременен културен център, в него се организират и многобройни разнообразни кръжоци, курсове, семинари, изложби.

В последната една година то участва активно в местни, национални и международни прояви.   В края на отминалата 2012 година НЧ "Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски - 2011" и Хлебната къща съвместно с Международен съвет на самодейните средища, стартираха проект за активно социално включване на хора в неравностойно положение. Самодейците от читалището, доброволци и всички желаещи граждани на Габрово ще замесват и споделят топъл хляб и внимание. "Много от социалните заведения и организации са проявили интерес и желание да се включат в проекта, като партньори. Те намират в идеята за организирането на общностни месения на хляб, най-човешката възможност потребителите на техните социалните услуги да се включат активно  в обществения живот", твърдят от читалището.