Над 300 участници във фестивала за обработен фолклор  “Незабравка 2014“
Над 300 участници във фестивала за обработен фолклор “Незабравка 2014“ / park-nezabravka.com

21 фолклорни състава от 19 населени места от цялата страна и 300 участници се включиха в Първия национален фестивал на народните хорове и камерни групи за обработен фолклор “Незабравка 2014“. Той се състоя в Приключенски парк „Незабравка” край Габрово.

Организатори на събитието са Женски народен хор "Станка Митева" към НЧ "Съзнание 1926" - град Белослав, фондация "Заедно за демокрация и партньорство" и приключенски парк "Незабравка".

Партньори са Община Габрово, РЕКИЦ "Читалища" - гр. Габрово и НЧ "Съзнание 1926"-  гр. Белослав.

Фестивалът е отворен за всички възрастови групи, без конкурсен  характер, като участниците бяха обособени в следните групи:

- Народни хорове за многогласно пеене над 18 изпълнители

- Вокални групи до 18 изпълнители

- Камерни състави до 8 изпълнители

- Вокално-инструментални ансамбли

Община Габрово изпрати поздравителен адрес към участниците и организаторите. От администрацията беше осигурена и една от наградите – безплатно посещение на Интерактивния музей на индустрията, която беше връчена на фолклорен хор „Елица” от град София. Три безплатни пакета за атракциите на Приключенски парк „Незабравка” за всички членове на трите детски формации - Вокална група "Децата на Севлиево", Детска вокална група "Камчийче" - гр. Дългопол, област Варна и Детска вокална група "Искрица" към НЧ "Искра" - с. Константиново, община Варна осигуриха организаторите.

РЕКИЦ „Читалища” - Габрово  отличи с грамота детски квартет "Детелина" от ЦДГ "Младост" гр. Габрово. Наградите, грамотите и плакетите бяха връчени от г-н Благой Рагин, Председател на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Почетен председател на Балканската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, който дойде в Габрово специално за събитието.

В следващите месеци организаторите предвиждат цял фестивален маратон:

- На 12 юли - Национален фолклорен фестивал „Фолклорни пътеки 2014” за изворен фолклор.

- На 22, 23 и 24 август - Национален фестивал „Габровска Рощилиада” за истинската сръбска музика и кулинарно изкуство.

- На 30 и 31 август - Национален фестивал на Надеждата за хората с онкологични заболявания и техните приятели

- На 20 и 21 септември Национален фестивал на любителското фолклорно танцово изкуство „Балканджийско надиграване - на хорото по терлици – 2014”.

Актуалната фестивална програма може да бъде открита на www.park-nezabravka.com.