Мариян Костадинов:Да не превръщаме здравната реформа в политически театър
Мариян Костадинов:Да не превръщаме здравната реформа в политически театър / netinfo

 

С 316 да бъдат намалени леглата в болниците на Габровска област като броят им стане 660, предвижда предложението за областна здравна карта. Вариантът е разработен на основата на европейските стандарти и цели най-ефективно използване на обществените средства, коментира днес пред журналисти директорът на Районната здрвноосигурителна каса Захари Дошков. Най-сериозни са  промените, които се предлагат за болниците в Севлиево. Частната болница "Акта Медика" да бъде преструктурирана в болница за долекуване, а леглата в общинския стационар да се редуцират от 140 на 55. Директорът на РЦЗ д-р Петър Стефанов съобщи, че натовареността на общинския стационар през миналата година е била едва 51%.

Другата промяна, която се предвижда за севлиевската общинска болница е преобразуването на хирургично отделение в очно, а АГО да бъде закрито. Мотивите са свързани с това, че отделенията не отговарят на европейските стандарти както за брой извършени операции, така и за брой раждания.  Въпреки несъответствията с нормативите, от комисията, разработила здравната карта, са на мнение, че Акушеро-гинекологично отделение трябва да се запази и се водят разговори в тази насока. С 10 вероятно ще бъдат намалени леглата и в тревненската общинска болница.

Там хирургично отделение ще бъде преструктурирано в отделение по анестезиология и реанимация. Дряновската болница се преструктурира в болница за долекуване с 60 легла. С най-високото ниво на компетентност - 2-ро, в областта е Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Тота Венкова". Някои от нейните сектори покриват и трето ниво на компетентност - нивото, при което работят университетските болници. Леглата в областната болница ще бъдат намалени с 40 и ще бъдат 309 . Предлага се сливането на Родилно отделение и Гинекология в едно, както и на  Химиотерапия и Гастроентерология във Вътрешно отделение. Болницата ще има възможност да поеме потока пациенти при евентуалното редуциране на леглата в стационарите от областта.

Екипите на Спешна помощ ще бъдат подсилени с допълнителен транспортен екип, което ще улесни своевременното транспортиране на пациенти от общините.  Областният управител Мариян Костадинов бе категоричен, че с новата областна карта ще се прекъснат някои порочни практики в сферата на здравеопазването. "Не искам да превръщаме здравната реформа в политически театър", каза още той.