Колеж по динамично биоземеделие отваря врати в Дряново до две години
Колеж по динамично биоземеделие отваря врати в Дряново до две години / Община Дряново

До две години в Дряново да бъде създаден колеж по динамично биоземеделие. Тази идея на кмета Мирослав Семов подкрепиха единодушно общинските съветници. Това ще бъде единствено по рода си учебно заведение у нас, в което ще вложат средства представители на неправителствения сектор, подкрепяни от бизнес, свързан с развитието на биологичното земеделие в България.

Пред Дарик Мирослав Семов коментира, че колежаните ще използват чистите земеделски полета, които съществуват в региона на Дряново.

"Тенденцията е Дряново да стане биорегион. Това е доста амбициозно, а училището е част от всички инициативи, свързани с идеята. Ще се използва сградата на бившото ж.п.-училище, където има добра база", каза Мирослав Семов.

Кметът припомни климатичните особености на дряновския регион.

"Чистотата идва от района на Дряновския манастир, където се получава едно течение на чист въздух, който обхваща местата по реката и достига до Дряново. Затова през 1934 г. сме обявени за курортен център и тук са се лекували хора с белодробни заболявания.

Този чист въздух води до възможност за отглеждане на чисти култури. Наше голямо предимство е, че успяхме да спрем работата на депото за отпадъци и да започнем да използваме севлиевското.

Развитието на животновъдството в региона предразполага да се мисли дългосрочно за биоземеделие", каза Мирослав Семов.

До месец предстои да се сключи договор, в който да се посочи, че до две години този колеж трябва да започне работа. Срокът е съобразен с нуждата от реконструкция на сградата, синхронизиране на учебните програми и привличане на колежани.

Инвеститорите са обходили доста общини, а в Дряново са намерили не само отлични природни условия, но и подкрепата на местната власт, което е натежало при вземане на решението за създаване на колеж.

Очаквайте голямо интервю по Дарик радио и в сайта Dariknews.bg с кмета на Дряново Мирослав Семов, в което той разказва за предстоящо създаване на най-голямата в страната ферма за кози, за политиката за създаване на добри условия за развитие на бизнес и нов подход към работата на администрацията.