/ ДТ „Рачо Стоянов“
Няма театър по света, който да не е поставял пиеса на Чехов. А какво ще е да видите в едно представление фрагменти от произведенията на А. П. Чехов и Николай Коляда, преплетени в сатиричен пъзел и изказани чрез многопластовата смисловост на театралния език?

Габровските актьори предизвикват публиката за истината в любовта

Това е смелото предложение на младата режисьорка Ана Батева в спектакъла „Кокошка“ - съвместна продукция на Театрална работилница „Сфумато“ и SPAM studios.

Представлението ще гостува на ДТ „Рачо Стоянов“ на 16 януари и може да бъде видяно от 19:00 часа в камерна зала „Ружа Николова“ в Дома на културата в Габрово. Сценичната адаптация на постановката също е на Ана Батева, която отскоро е част от екипа на Габровския театър.

Държавен куклен театър-Габрово с първо представление за годината

Тя включва в спектакъла си части от най-известните пиеси на Чехов - „Чайка“ и „Вишнева градина“, някои разкази от руския класик, и части от пиесите „Кокошка, „Мърлин Мърло“ и „Родилно петно“ на Н. Коляда, наричан „уралския Лопе де Вега“ и „Чехов на нашето време“.

Автор на музиката е Стефан Здравески - музикант и композитор, който също се присъедини към екипа на ДТ „Рачо Стоянов“ през есента на 2019 г. „Кокошка“ на режисьорката Ана Батева е носител на наградите за най-добър режисьор и най-добро представление от Международния театрален фестивал в Прищина, Косово през 2018 г.

Община Габрово кандидатства за ремонт на Летния театър

Постановката печели наградата за режисура от XII-то издание на Международния фестивал „Лица без маски“ в Скопие, Република Северна Македония. В представлението участват актьорите Василена Винченцо и Васил Дуев. Василена Винченцо получи номинации за театралните награди АСКЕЕР през 2019 в категорията „водеща женска роля“, както и за всичките ѝ роли в „Кокошка“.

Васил Дуев е популярно лице от софийската театрална сцена, многократно номиниран за наградите АСКЕЕР и Икар като режисьор и актьор. Той е щатен режисьор към Габровския театър от сезон 2018/2019 и зрителите го познават от спектаклите му „Истината или се осмеляваш“, който ще се играе на 14 януари, от 19.00 часа в камерна зала „Ружа Николова“ в Дома на културата, както и от комедийното представление „Начало на спектакъла“.

Габровският театър с ново детско представление за коледните празници

Съвсем скоро предстои да видим най-новата му постановка с габровската трупа, която е по текстове от сборника „Фолклорен еротикон“ от Флорентина Бадаланова. Очаква се премиерата да бъде на 14 февруари на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“.

Спектакълът „Кокошка“ е проект на театрално сдружение SPAM studios и тяхно първо представление, което осъществяват в партньорство с Театрална работилница „Сфумато“. В него се зясяга темата за свободния дух на човека, която е една от водещите теми в творчеството на Чехов.

Габровският театър изпраща учител по история на посещение в „Шекспировия Глоуб Тиътър“

Персонажите Нина Заречная и Александър Тимофеевич заминават за столицата, влюбвайки се един в друг и намирайки свободата в изкуството. Там те попадат във водовъртежа на „изкуствените“ среди и фалшивите приятелства. Изкушават се от желанието за шумна слава, поддават се на кича и пошлото поведение, предават се на света на материалното, постигнато на всяка цена.

Съвременният руски драматург, режисьор и актьор Николай Коляда често говори в своите пиеси за интригите в театралните среди, липсата на „култура“ в културата и представленията „еднодневки“, за нуждата от критика. Дали това е така ще разберем в спектакъла „Кокошка“ на режисьорката Ана Батева.

„Жана д’Арк“ на габровския театър отново на софийска сцена

Билети може да купите от касата на ДТ „Рачо Стоянов“ или онлайн на http://bit.ly/2MdbEqk, както и всички каси на ИзиПей/EasyPay в страната.