/ ДТ „Рачо Стоянов“
Тази година мотото на инициативата беше „Tи променяш играта. Играта променя теб“
За втора поредна година Габровският театър отвори вратите си за публиката в европейската „Нощ на театрите“, която се проведе на 16 ноември в 18 български града и общо в 11 европейски държави, съобщиха от пресцентъра на Община Габрово.

ДТ „Рачо Стоянов“

Тази година мотото на инициативата беше „Tи променяш играта. Играта променя теб“, което насърчи малки и големи да се включат в програмата от събития, организирани в Габрово.

Нощ на театрите в 18 града в България

С „Ден на отворените врати“ беше даден старт на „Нощта“. Зрителите имаха възможност в три различни часа да посетят пространствата на

ДТ „Рачо Стоянов“

и да се запознаят с работния процес в театъра преди представление.

ДТ „Рачо Стоянов“

Гид на посетителите беше актьорът от габровската трупа Любен Попов, познат от много театрални постановки, както и от малкия екран с нашумелия сериал „Пътят на честта“. Той им разказа за постановката „Свекърва“, разведе ги зад кулисите и на сцената по време на изграждането на декора.

Габровският театър с награда от международен фестивал в Прищина

Отговори на въпросите на най-любопитните защо декорът трябва да бъде мобилен, как се изгражда сценографията на даден спектакъл, как се подбират и създават костюмите, които също се съобразяват цветово с декора, какво отличава актьорската игра в спектаклите на различните режисьори.

ДТ „Рачо Стоянов“

Най-запалените фенове се престрашиха да влязат в ролята на свекървата Костанда. За начало пробваха само част от костюма ѝ. Централното събитие в габровската „Нощ на театрите“ беше най-новият хит на ДТ „Рачо Стоянов“ - „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев.

Габрово се включва в европейската инициатива „Нощ на театрите“

Няколко дни по-рано постановката взриви публиката в Народен театър „Иван Вазов“ и покори сцените в Ловеч, Русе и Карнобат. Специално за инициативата от габровския театър бяха подготвили макет в човешки ръст на плаката на постановката с възможност зрителите да се снимат като главната героиня.

Габровският театър представя „Свекърва“ на сцената на Народния театър

Оказа се, че не само бъдещи свекърви се увековечиха с лика си на плаката, но и много бъдещи снахи и зетьове. Атракцията привлече мъже и жени на всякаква възраст, момичета и момчета.

Габровският театър спечели две награди от международния театрален фестивал в Сливница

Като допълнително съпътстващо събитие беше организиран благотворителен базар в подкрепа на „Съюза на слепите в България“, на който бяха изложени предмети, създадени от напълно незрящи хора. Акцията беше и в подкрепа на пострадалите от катастрофата край Микре преди две години.

Габровският театър отбелязва Деня на народните будители с българската общност в Атина

„Нощ на театрите“ е част от платформата Европейска Нощ на театъра и вече 7 години (от 2013 г. до сега) събира български творци, зрители, почитатели и театрали заедно да преживеят арт събития, посветени на театралното изкуство. Организатори на инициативата в България са фондациите „Арт Проджектс“ и „Асоциация Информбюро“.