/ Областна администрация-Габрово

Изложбата „140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция“ беше официално открита от областния управител Невена Петкова.

На събитието присъстваха кметовете на общините Габрово и Трявна, народните представители Николай Сираков и Кристина Сидорова, заместник-областният управител Мария Пенева, заместник-кметът на община Трявна Николинка Николова, началникът на Регионалното управление на образованието в Габрово, директорът на Националната Априловска гимназия, представители на културни институции, преподаватели и ученици от гимназията - домакин.

Георги Бочаров – революционер, опълченец и кмет на Габрово

Невена Петкова приветства присъстващите и припомни, че само преди дни, когато се отбеляза годишнината от свикването на първия български парламент и приемането на първата българска конституция - в Габрово беше представена една тематична изложба, посветена на държавността. „С нея показахме държавниците от нашия регион – онези личности, дръзнали да бъдат първи и записали името си в страниците на историята.

Днес около нас са подредени 40 табла, които представят исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност.

Показани са моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват“, каза още областният управител на Габрово и допълни: „Вярвам, че има с какво да се гордеем и предаваме на поколенията, да помним онова, без което не можем…свобода, независимост, държавност.

Нека по-често си припомняме думите на Васил Левски станали мото на изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили“, без да е нужен специален ден или повод.

“Отправени бяха благодарности на инициаторите й в лицето на Председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева.

Катя Гечева - главен експерт Държавен архив-Габрово представи самата изложбата. Основен акцент в нейния разказ бяха представителите от Габрово в Учредителното събрание: трима  по звание (според  длъжността, която заемат) – Иван Пенчов Златин, председател на Габровския окръжен съд; Калчо Симеонов Дренков, председател на Габровския окръжен съвет и Сава Илиев Сирманов, председател на Габровския градски управителен съвет.

Избрани от габровци, за да ги представляват са д-р Алекси Христов, заслужил габровски общественик и Иван Гюзелев, учител по физика в Габровската гимназия. Други двама габровци, назначени  със заповед на губернатора  т. е. “по право” са Райчо Каролев инспектор на училищата в Русенска губерния и Андрей Манолов, член на Търновския губернски съд.

Дневникът на един кмет разкрива кой е предал Цанко Дюстабанов на турските власти

Иван  Гюзелев и Райчо Каролев са представени в експозицията с кратки биографични справки, те продължават участието си в политическия живот на страната и заемат министерските кресла в Министерството на народното просвещение през 1880 г. и 1884-1886 г.  Останалите габровски участници в Учредителното събрание може да се видят на общото таблото на членовете.

Специално място в експозицията е отредено на Петко Рачев Славейков, като един от най активните парламентаристи. На таблото са използвани две снимки съхранявани в ДА – Габрово: на къщата в която е живяло семейство Славейкови и паметника на П. Р. Славейков в Трявна.  

Катя Гечева отбеляза и още едно важно за габровци събитие - на 5 юли тази година се навършват 140 години от издаването на указа за назначаване на Първото българско правителство с министър-председател Тодор Бурмов, роден в с. Нова махла, дн. кв. на Габрово, което е още един повод да припомним на всички за габровците, дръзнали да бъдат първи.

Георги Бочаров - габровският летописец на Априлското въстание

Изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили“ е по инициатива и организирана от Народното събрание на Република България, подготвена е от  експерти  на Държавна агенция „Архиви".

В Габрово ще може да бъде разгледана до 31 май в Национална Априловска гимназия.