История на Асен и Илия Пейкови в книга
История на Асен и Илия Пейкови в книга / netinfo

„Галоп сред звездите“ се нарича първата книга, посветена на талантливите севлиевци – Асен и Илия Пейкови. 150 екземпляра от печатното бяха закупени от Община Севлиево и подарени на присъстващите на официалното откриване на новата художествена галерия. Автор на луксозното издание е Венета Ненкова, която от няколко години живее в Италия и е главен редактор на първия италиански вестник на български език - "България Експрес".

През 1997 година в Рим Венета Ненкова среща спътницата на Илия Пейков – Йоле. На страниците на биографичната книга е описан животът на двамата братя, показани са много техни снимки по време на работа и почивка, както и голяма част от творбите им. Освен личните спомени на Асен, авторката публикува и няколко негови стихотворения.

Книгата е обогатена и с цитати от рецензиите на известни италиански критици, както и с разкази на техните приятели Янко Маринов и Григор Григоров. Публикувани са спомени на сина на Асен Пейков - Родолфо, и на братовчедките на двамата творци - Ася и Нели, дъщери на Стефан Пейков, брат на Асен и Илия.

„Посвещавам тази книга на двамата изключителни творци, които нямах щастието да познавам лично заради огромната възрастова разлика, която стои между нас. Но се привързах изключително много към тях от разказите на близките и приятелите им, от творбите и спомените, които са оставили. Понякога ми се струва, че животът ме доведе тук, за да разкажа тяхната история и да запазя жива паметта за двете момчета, тръгнали от Севлиево и достигнали до върховете на световното изкуство“, казва Венета Ненкова.