Кирил Иванов: Номинацията за лесовъд на годината ми дава стимул за по-добра работа
Кирил Иванов: Номинацията за лесовъд на годината ми дава стимул за по-добра работа / netinfo

Днес от 10.00 ч. в местността Лъгът, на територията на ДЛС „Росица“, за втора поредна година ще се проведе инициативата „Лесовъд“ за един ден“. Тя е насочена към ученици от началния курс на обучение. В своеобразния празник ще участват около 70 деца от пети клас в севлиевските училища „Васил Левски“ и „Стефан Пешев“.

Инициативата има за цел да представи пред децата дейността, която извършват горските служители. Чрез занимателни беседи с лесовъдите, те ще научат повече за тази професия, за горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.

Северноцентралното държавно предприятие е осигурило широколистни фиданки, които всеки участник ще може да отнесе със себе си като подарък по повод Седмицата на гората, за да засади по-късно на избрана от него локация.

Освен това, за всеки клас, участвал в празника, е осигурена по една иглолистна фиданка от смърч. Децата ще могат да засадят трите дръвчета още на място, като така всяка паралелка занапред ще има собствено дърво.

Паралелно със събитието в Лъгът, инициативата „Лесовъд за един ден“ ще се проведе и в Габрово, В. Търново и Русе, с начален час – 10.00 ч. В Габрово празникът е локализиран в парк „Маркотея“ с участието на деца от основни училища, музикални групи и творчески школи от града. Съвместно СЦДП Габрово, ДГС „Габрово“, ПП „Българка“ и РДГ Велико Търново ще направят деня за децата специален, изпълнен с много усмивки и добро настроение. Децата ще научат интересни и полезни факти за гората от забавни, образователни и интерактивни занимания.