Петър Заяков
Петър Заяков / netinfo
161 хиляди хектара е залесената площ в Старозагорско, информират от Регионалната дирекция по горите. По повод Седмицата на гората от там планират поредното залесяване, което ще се проведе на 7 април по пътя към Дъбрава. Нямаме не оставена незалесена площ, категоричен е директорът на РДГ инж. Петър Заяков.
 
Мотото на тазгодишната седмица е „Гората е живот”. Изложбата „Природа, лов и риболов”, която се открива утре в Пловдив, националната инициатива „Лесовъд за един ден”, насочена към подрастващите, са част от проявите в горската седмица. Днес преди обед в Старозагорската Регионална дирекция по горите бе открита природонаучна сбирка от препарирани експонати, които представят фауната на областта и страната.
 
Горската територия в областта е 172 хиляди хектара и е увеличена с още 1300 хектара. Ръст бележи и разрастването на широколистните гори, които в момента заемат 75% от територията. 87% от горските територии са държавни, 4-общински, 8-частни и един процент е на Министерството на околната среда и водите.
 
Общият запас на дървесина в  региона е 26 300 000 куб метра , а последната инвентаризация показва, че той е увеличен с около 300 хиляди куб метра.
 
591 акта са съставени през изминалата година, наказателните постановления са 533, като в прокуратурата са изпратени 50. 25 са присъдите, но от РДГ отчитат ниска събираемост по наказателните производства-близо 20%.
 
През изминалата година са конфискувани 26 коня, 31 моторни превозни средства, 56 каруци и един велосипед. За 1000 кубика отсечена дървесина без марка са съставени актове, отчитат още от Регионалната дирекция по горите.