ИМКА Габрово се включва в Националните дни на доброволчеството
ИМКА Габрово се включва в Националните дни на доброволчеството / Дарик Габрово, архив

ИМКА- Габрово ще се включи в първите по рода си национални Дни на доброволчеството, организирани от Фондация „Помощ за благотворителността в България" (ФПББ) със съдействието на Тръста за развитие на гражданското общество в Централна и Източна Европа. ИМКА-Габрово ще бъде местен координатор на инициативата и ще реализира проекта „Дни  на доброволчеството в Габровска област", чиято цел е да насърчи обществените организации да реализират доброволчески проекти, както и да популяризира доброволчеството като начин за участие на гражданите при осъществяване на общественозначими цели.

Началото на проекта ще бъде поставено с мащабен „Базар на възможностите за доброволчество в Габровска област", който ще се проведе  на 1 октомври от  10.30 до 12.30 часа в Terra Mall - Габрово, каза директорът на ИМКА Антоанета Янкабакова. По време на Базара различни организации ще представят планираните от тях доброволчески инициативи и ще регистрират желаещите за участие в тях доброволци. Подготвени са музикални изпълнения на деца и младежи от неправителствени и други организация, а за най-малките ще има ателие за детски рисунки.

„Базарът на възможностите за доброволчество в Габровска област" се осъществява с официалното партньорство на Терамол Габрово.

„2011 г. е обявена от Европейския Съюз за Година на доброволчеството. Ние сме много щастливи, че благодарение на инициативата на ФПББ можем да станем част от тази значима европейска кампания  да реализираме множество локални проекти за привличане на доброволци. На 15 октомври ще бъде големият тест как сме се справили - тогава ще осъществим планираните доброволчески инициативи, които ще отговорят на конкретните нужди на приемащите организации. Вярваме, че много хора ще се включат и че проектът ще бъде успешен", каза директорът  на ИМКА Габрово Антоанета  Янкабакова.

Проектът „Дни  на доброволчеството в Габровска област" след 1 октомври ще продължи с информационни срещи в общините и ще завърши на 15 октомври с реализация на набор от доброволчески инициативи. Дейностите са свързани с почистване и разкрасяване на обекти в Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново. Ще бъде изградена "Зелена стена" в двора на детска градина "Мики Маус" в Габрово, зелен кът за отдих в двора на Професионалната техническа гимназия "Д- р Никола Василиади", освежаване на дневната стая в Дома за деца, лишени от родителски грижи "Христо Райков", почистване на Дряново за един ден и още много инициативи.