Рубриката е посветена на 55-годишнината от създаването на музей „Етър“
В българската традиционна кухня има много интересни рецепти, в които се използват листа, стъбла, корени и грудки от различни култивирани или диворастящи растения.
Като част от конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти” ще бъдат споделени познати и непознати начини за приготвяне на ястия от различни селища на Габровския регион. Те са събирани и обработени от специалистите от отдел „Бит и домашни занятия“ в музея. Значителна част от рецептите са от кулинарните фестивали, проведени в музей „Етър“ през 2009 и 2010 година.
С настъпването на пролетта организаторите на конкурса желаят да привлекат вниманието на приятелите на музея към използването за храна на части от различни растения, някои от които сме свикнали да приемаме само като красиви цветя или билки. Известно е, че листата на глухарчето са използвани, а и сега се използват за приготвяне на салати, особено през пролетта. Предлагаме един по-различен поглед към красивата иглика и латинката. Вероятно малцина знаят, че те не са само красиви цветя, част от българската градина. Нашите предци си набавят нужните витамини и минерални вещества от тях.
До 15 април тази година желаещите да споделят свои рецепти за традиционни ястия могат да изпращат информация за тях на електронна поща d.hristov@etar.bg.
Рецептите ще бъдат селектирани, а най-интересните ще бъдат предложени от 15 до 30 април на страницата на музей „Етър“ във Фейсбук, за да бъдат оценени от приятелите на музея.
Продукти:
100 грама листа от иглика;
1-2 стръка червен лук;
1 шепа листа от киселец;
1 твърдо сварено яйце;
Лимонов сок;
1-2 чушки;
олио и сол. Листата на игликата се измиват добре, нарязват се на ситно и се смесват с нарязаните лук, чушки, киселец и яйце. Подправя се на вкус със сол и олио.
pixabay.com
Билкова салата от латинка
Продукти: 100 грама млади листа от латинка; 30 цвята от латинка; 30 грама сметана (може и прецедено кисело мляко); лимонов сок; копър; сол. Листата от латинка се измиват добре с течаща вода и се нарязват на тънки ивички. Добавят се лимоновият сок, копърът и ситно нарязаните чушки. Сместа се обърква и се подправя със сметаната и сол.