Включете се в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти
Включете се в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти / DarikNews.bg
Рубриката е посветена на 55-годишнината от създаването на музей „Етър“
През месец септември 2019 г. се навършват 55 години от откриването на музей „Етър“. Неговият екип подготви интересно предизвикателство, което може да бъде споделено с неограничен брой приятели, а неговите резултати – видяни и опитани на вкус.
 
От януари „Етър“-а обявява конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“. Предложените рецепти ще бъдат публикувани във Фейсбук страницата на музея.
 
В конкурса могат да бъдат представяни не само традиционни рецепти, но и такива, които са допълнени и осъвременени от участниците. Могат да бъдат предлагани и храни, по-различни от традиционната празнично-обредна трапеза на българите. Рецептите могат да бъдат както от населените места на Габрово и региона, така и от всяка друга част на страната.
 
Изпращайте рецептите си от първия до петнадесетия ден на всеки месец на електронна поща d.hristov@etar.bg. Би било добре да са придружени с една или няколко снимки. През втората половина от месеца получените рецепти и снимки ще бъдат публикувани на Фейсбук страницата на музей „Етър”.
 
Рецептата с най-голям брой харесвания ще бъде наградена. Една рецепта съдържа необходимите продукти, съотношението, в което се смесват, начин на приготвяне на ястието и наименованията, с които е известно. Ако имате информация за рецепта на местен диалект, добре би било да изпратите и такъв текст.
 
За месец януари предлагаме рецепта за приготвяне на зрял боб със свински ребра.

Рецептата е от с. Кръвеник, записана от Величка Илиева, уредник в музей „Етър“.

Необходими продути: 1/2 кг. зрял боб, 1 кг. свински ребра, 1 глава червен лук, 1 чушка, 1 морков, 1 домат, олио, сол, червен пипер, джоджен, девесил, магданоз.
 
Приготовление: Бобът се сварява по традиционния начин. След като започне да се обелва, се посолява и се слагат чушката, морковът и доматът, нарязани на ситно. Всичко се запържва и се изсипва след това в тава, като накрая се поставят подправките. В тавата се нареждат свинските ребра, които преди това са запечени. Тавата с боба и свинските ребра се поставя във фурната и се пече до готовност.

 
Българската национална кухня отразява традициите в храненето, утвърдени през над 13-вековната история на нашия народ, формирали се под влияние на различни фактори – географски и климатични, демографски, обичаи, бит, религия и култура, обществено-икономическо развитие.
 
В миналото възможностите за използване на продукти са сравнително ограничени, както от годишните сезони, така и от хранителните навици на населението, свързани с традиционната празнична обредност. През зимата разнообразието на продукти е ограничено до минимум, като за тяхното съхранение се прилага примитивно консервиране. През пролетта на трапезата преобладават ранни листни зеленчуци, а през лятото и есента най-много се използват пресни зеленчуци и плодове. Най-благоприятният сезон по отношение на храненето на местното население е есента с изобилието от различни продукти.

По време на теренни проучвания през годините специалистите от отдел „Бит и домашни занятия“ в музей „Етър“ успяват да съберат богат фонд от традиционни, но и малко познати рецепти от Габрово и селата в региона. Значителна част от рецептите са записани от участници в проведените кулинарни фестивали в музей „Етър“ през 2009 и 2010 г.