Фестивалът в село Жълтеш - във финансовите планове на Министерство на културата
Фестивалът в село Жълтеш - във финансовите планове на Министерство на културата / Областен управител Габрово

Министерство на културата е поело ангажимент да разгледа възможността да съдейства при организацията и финансирането на Националния фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана”, който традиционно се провежда в габровското село Жълтеш. Зам.-областният управител на Габрово Ценка Йонкова проведе работна среща с Директора на Дирекция „Нематериално културно наследство” Венцислав Велев.

Пред него Йонкова споделила, че от Народното Читалище „Светлина-1927” в с. Жълтеш се обърнали към нея с молба за подкрепа при провеждането на петото издание на Фестивала, предвидено за 5 – 6 юли 2014 г. Към мотивите за исканото съдействие и финансиране от страна на Министерството на културата Ценка Йонкова обяснява, че проведените до сега четири издания на фестивала са показали, все по-голям интерес към него и все повече участници от различни етнографски области на страната.

През 2013 г. фестивала е имал 1 200 участника, а сред тях и много млади хора. Заместник областният управител допълва още мотивите с факта, че община Габрово е общината с най-голям брой читалища и най-малък брой отпускана субсидирана численост за издръжка на читалищните дейности в област Габрово. От това следва, че и Читалищата в община Габрово разполагат с най-малко средства за обезпечаване на дейността си. Фестивалът се финансира със средства на Читалището, от спонсори и от подкрепа от общината, ако има такава възможност. „Това прави невъзможно той да стане устойчива във времето традиция, а неговото организиране и провеждане става непредвидимо поради факта, че финансирането се търси година за година.” – коментира още Йонкова.