Фейсбук групата „Габровци за Габрово“ обсъжда името на кръговото на Консултативна
Фейсбук групата „Габровци за Габрово“ обсъжда името на кръговото на Консултативна / article.wn.com

Фейсбук групата „Габровци за Габрово“ обсъжда името на новото кръгово кръстовище до Консултативна поликлиника. То трябвало да се нарича "Войнишки паметник". Поводът за обсъждането стана коментар на обява за работа във в.“100 вести“, в която вместо училище „СОУ “Райчо Каролев“ е написано старото име на училището „Таня Карпинская“. Авторът на коментара Николай Ненов дава и други примери на обяви и рекламни карета, в които подателите им използват стари наименования или символични сгради за ориентир на техните клиенти.

Във водещата си статия "100 вести" информира, че "Театро на мегдана” - проект на Малка театрална компания, който спечели финансиране по програма „Култура“ на габровската Община, тръгна с кукления си спектакъл „От кулата“ из габровските села. Първото представление събра публика в село Гергини, днес е на Богородичния събор в Поповци, а до 26 октомври Старчето, Господин Още и останалите куклени герои ще намерят публика в 13 села на Габровската община и три габровски квартала – Новата махала, Русевци и Бичкинята.

Целта на театрото на открито, според неговите създатели – млади хора, е да се възобнови забравената традиция на пътуващия площаден театър и по този начин да се улесни достъпът на публиката в отдалечените населени места до театралното изкуство.

По повод 50 години АЕК "Етър" "100 вести" представя майстор Веселин Дамянов. "За четири десетилетия, откакто докоснах занаята, обикнах керамиката. Пък и ми се удава", споделя той.