Часът на Земята
Часът на Земята / WWF

"Загаси светлините, отвори очи за планетата", това е мотото на деветото поредно издание на световната инициатива Часът на Земята.

Общинска администрация - Дряново се присъединява към инициативата и апелира към всички институции, неправителствени организации, представители на бизнеса и граждани на община Дряново да проявят съпричастност към глобалната проява и да притъмнят светлините на своите домове, административни сгради и помещения на 25 март 2017 г. /събота/, от 20:30 ч. до 21:30 ч.

За първи път Часът на Земята се провежда през 2007 година в Австралия, по инициатива на международната природозащитна организация WWF. Тогава, в рамките на един час, хората изразяват волята си за справяне с климатичните промени, като изгасят осветлението в домовете си. За няколко години, Часът на Земята се превръща в най-популярната международна природозащитна инициатива, с участници от над 170 държави и над 7000 града, обединени в общи действия за опазване природните ресурси на планетата.

Часът на Земята 2017

Тази година Часът на Земята ще обиколи света за десети път. На 25 март милиони хора в над 170 държави по света ще загасят светлините от 20,30 до 21,30 ч., за да привлекат вниманието на съграждани, бизнеси, учени и правителства към спешната нужда от действия срещу климатичните промени.
 
През 2017 г. изменението на климата отдавна е факт. Въпросът е как може да се справим с него. Докато Западна Европа повече от десетилетие полага услия да се откъсне от изкопаемите фосилни горива и енергийната зависимост, то страните от източната част на континента, включително и България, изостават значително.

Въпреки неблагоприятната ситуация, от WWF смятаме, че България има всички шансове да навакса изоставането и значително да намали въглеродните емисии от енергийната си система.