Организират работилница по иконопис за деца
Организират работилница по иконопис за деца / troian.com
На 1 април на пешеходната зона в Дряново ще се проведат майсторски ателиета по дърворезба, иконопис и изработка на сувенири. Експозиция от занаятчийски вещи и пособия ще разкаже своята история със съдействието на училищните клубове „Млад родолюбец” и „Опознай България”.

Инициативата е свързана с Европейските дни на художествените занаяти.

През 2017 г. местни власти, музеи, училища за приложни изкуства и занаятчии са обединени от темата „Да изковем връзки”. 31 март, 1 и 2 април са избрани за популяризиране на разнообразието от занаяти и насърчаване на контактите на майсторите с партньори от различни сфери (културна, социална, икономическа), различни поколения, различни сектори и различни територии.

С подкрепа от общините Габрово, Дряново, Елена, Севлиево и Тетевен, ЕМО „Етър“ и МАИР „Боженци“, многобройните паралелни събития ще насочат вниманието на участниците и широката публика към онези компоненти на традиционните и на съвременните занаяти, които ни сближават. Събитията на 1 и 2 април, които ще се проведат в ЕМО „Етър“ и МАИР „Боженци“, ще бъдат вдъхновяващи и интересни. Като взема под внимание мотото на Европейските дни на художествените занаяти за 2017 г., ЕМО „Етър” е решил в този период да „изкове връзки” между традиционните занаяти и съвременния дизайн, да обедини различните поколения и да покаже, че заедно сме по-креативни и можем повече. В Център „Българка” в музея ученици от националните училища по приложни изкуства в Трявна и Троян ще обучават деца и възрастни по иконопис, дърворезба и грънчарство. Освен това тук ще могат да се изработват изделия от плъсти и да се рисува върху бръшлян. В изложбената зала на Старо школо на МАИР „Боженци”, са организирани демонстрации и ателиета по ръчно изработване на циментови плочки, издухване и украсяване на стъклени играчки, грънчарство и съвременно кошничарство с екологични материали.

„Дандолови къщи” в Севлиево ще отвори врати в 10:00 часа на 31 март за изложба на плетива от фонда на градския Исторически музей, ателие по керамика и демонстрации на дърворезба, плетене на 1 и 5 куки.