Депутати се опитали да политизират протеста на хората с увреждания и техните близки
Депутати се опитали да политизират протеста на хората с увреждания и техните близки / DarikNews.bg, архив

Хората с увреждания и техните близки, които за пореден път се събраха на протест в столицата, останаха отново с надежди, че техните проблеми ще намерят своето кардинално решение. Това сподели Шенай Мустафа от Габрово – майка на дете с множество увреждания, един от организаторите и участниците в националния протест, който се проведе за трети пореден път в столицата в сряда.

Шенай Мустафа говори пред вестник 100 вести днес.

Според Шенай към протестиращите се присъединили много приятелски организации, Сдружението на лекарите от ТЕЛК в София. Към протеста се опитаха да се присъединят и депутати, и политици. Според Шенай депутатите от БСП се опитали да убедят обществеността, че решенията, взети от управляващите, за увеличаване на социалните плащания за деца с увреждания са неправилни.

Майки на деца с увреждания на протест с черни балони

Това било опит за политизиране на протеста и протестиращите не се съгласили нито с едните, нито с другите. Въпреки решението за увеличаване на плащанията за деца с увреждания, протестът се състоя.

Да чуе мнението на протестиращите излязла и министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Представители на протестиращите поискали гаранции за това кога ще се случат обещаните промени. Управляващите се съгласили, че две от точките в исканията на протестиращите са най-важни.

Едната от тях е искането за създаването на регистър с броя на хората с увреждания и техните потребности, а другата – да се реши адекватно проблемът с осигуряването на помощ за инвалидите с личните асистенти.