темида съд
темида съд / ThinkStock/Getty Images

Състав на Окръжен съд – Габрово, прекрати съдебното производство по наказателното дело за двойното убийство в село Богданчовци и върна делото на прокуратурата за отстраняване на допуснати съществени отстраними нарушения на процесуалните правила.

Делото е образувано по обвинителен акт наГабровска окръжна прокуратура против В.И. от Велико Търново и Л.П. от София. Повдигнатите на двамата подсъдими обвинения са за това, че в съучастие - В.И. като подбудител и помагач, а Л.П. като извършител, на 11 август 2017 г., чрез използване на огнестрелно оръжие, предумишлено умъртвили 61-годишна жена и 70-годишен мъж, живущи в с. Богданчовци, общ. Габрово, като Л.П. е извършил убийството с користна цел.

Делото за убийството в Богданчовци е върнато на прокурор за отстраняване на констатирани нарушения

Двамата са обвинени в запалването на двуетажната жилищна сграда, обитавана от пострадалите, както и за държане без надлежно разрешение на боеприпаси за огнестрелни оръжия.

Арестуваха двама мъже за убийството в село Богданчовци 

Съдът констатира, че на досъдебното производство и при изготвяне на обвинителния акт са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, ограничаващи правото на защита на подсъдимите. Съдебният състав счете, че са налице противоречия между фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и тези, посочени в диспозитивната част на същия. Съдът прецени още, че не са изпълнени задължителните указания (относно отстраняване на противоречия в обвинителния акт), дадени от горестоящия Апелативен съд – Велико Търново при предходното разглеждане на делото. Указанията на висшестоящият съд са задължителни, както за съдебния състав, така и за прокурора и неизпълнението им също се явява съществено процесуално нарушение.

Съдът реши: Обвинените за убийството в село Богданчовци остават в ареста

Определението на съда подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търнов.