съд белезници Темида
съд белезници Темида / ThinkStock/Getty Images

Състав на Окръжен съд – Габрово с председател съдия Костова, прекрати съдебното производство по наказателно дело от общ характер № 129 от 2018 г. и върна делото на прокуратурата за отстраняване на допуснати съществени отстраними нарушения на процесуалните правила при изготвяне на обвинителния акт.

Делото е образувано по обвинителен акт на Габровска окръжна прокуратура против В.И. от Велико Търново и Л.П. от София. Повдигнатите на двамата подсъдими обвинения са за това, че в съучастие - В.И. като подбудител и помагач, а Л.П. като извършител, на 11 август 2017 г., чрез използване на огнестрелно оръжие, предумишлено умъртвили мъж и жена, живущи в с. Богданчовци, общ. ГабровоДвамата са обвинени и в това, че в съучастие - В.И. като подбудител и помагач, а Л.П. като извършител, на горепосочената дата запалили полумасивна двуетажна жилищна сграда в с. Богданчовци и намиращи се в нея движими вещи.

Констатирайки, че при изготвяне на обвинителния акт са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, ограничаващи правото на защита на подсъдимите, на основание чл.249 ал.4 т.1 пр.І във вр. с чл.248 ал.5 т.1 от НК, съдът прекрати съдебното производство и върна делото на прокурора за отстраняване на нарушенията. Същевременно, съдебният състав потвърди взетите по отношение двамата подсъдими мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на съда подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 7-дневен срок.