/ ОДМВР Габрово

Окръжната прокуратура в Габрово внесе в съда обвинителния акт срещу поръчителя и извършителя на двойно убийство в село Богданчовци, станало през лятото на миналата година.

Срещу В.И. са повдигнати три обвинения: за това, че през периода 09 юли – 11 август 2017 г., в Габрово и във Велико Търново, като подбудител, склонявал Л. П. да се премахнат съседите му Е.С. и И.С., живущи в габровското село Богданчовци, като за това му обещал 25 000 евро и му дал 9 735 лева, и като помагач, в с. Богданчовци, завел и показал на Л. П. къщата, в която живеели пострадалите, и в съучастие с Л. П. – извършител, предумишлено на 11 август м.г. в с. Богданчовци, умъртвил повече от едно лице – Е. С. на 61 години и и И. С. на 70 години, чрез използване на огнестрелно оръжие.

Арестуваха двама мъже за убийството в село Богданчовци 

Повдигнато му е обвинение и за това, че като подбудител, склонявал Л. П. да унищожи къщата на съседите му Е.С. и И.С., в с. Богданчовци, като за това му е обещал 25 000 евро и му е дал 9 735 лева, и като помагач, в с. Богданчовци, завел и показал на Л. П. къщата, в която живеели пострадалите и в съучастие с Л. П. – извършител, на 11.08.2017 г., в с. Богданчовци, запалил сграда и движими вещи (битова техника, мебели, посуда, пари и други) на обща стойност 35 983,80 лева.

В.И. е обвинен и за това, че от неустановена дата до 12.08.2017 г., в дома си, в с. Богданчовци, държал боеприпаси за огнестрелни оръжия – 74 броя бойни патрони, без да има за това разрешение.

Съдът реши: Обвинените за убийството в село Богданчовци остават в ареста

Срещу Л. П. са повдигнати обвинения за това, че на 11.08.2017 г. за времето от 02:27 часа до 03:51 часа, в с.Богданчовци, като извършител, в съучастие с В.И. – подбудител и помагач, предумишлено умъртвил повече от едно лице – Е.С. и И.С., чрез използване на огнестрелно оръжие. За това че запалил сграда и движими вещи, на обща стойност 35 983,80 лева и за това, че от неустановена дата до 23.08. 2017 г., в град Бяла, област Русе държал в дома си и в лек автомобил боеприпаси за огнестрелни оръжия, без да има за това надлежно разрешение /7 броя фабрични патрони/.

Обвиняемият В.И. и пострадалото семейство били съседи с. Богданчовци. Първоначално отношенията им били добросъседски, но в последствие се влошили. Повод за това било кучето на обвиняемия, което той пускал свободно да се движи по улицата. В по-късен момент конфликти се породили и между И.С. и синовете на обвиняемия, изразяващи се във взаимно отправени заплахи и закани за саморазправа.

Друг повод за обтегнатите отношения бил спорът за отстоянието на започнатия строеж от обвиняемия, който граничел с имота на семейството. Същевременно обвиняемият изявявал желание да закупи имота на съседите си, за да го обедини със своя.

На 09.07.2017 г., след погребението на сина си, В.И. се срещнал със своя дългогодишен познат – обвиняемият Л. П. Споделил мъката по кончината на сина и проблемите със съседите. Няколко дни след това, В.И. завел Л.П. в дома си, в с. Богданчовци и му показал къщата на съседите и да намери хора да я сринат и, че освен къщата, иска и хората също да се унищожат.

Обещал му 25 000 евро. Дал му 9 735 лева, за да пристъпи към уговореното. На 11 август 017 г, между 02:27 ч. и 03:51 ч. обвиняемият Л. П., влязъл в дома на възрастното семейство и с неустановено огнестрелно оръжие, ги застрелял.

След това залял с бензин къщата и я запалил, като допълнително поставил намиращата се в предверието на къщата газова бутилка с пропан-бутан, което допринесло за интензивното разпространение на огъня в цялата сграда.

По искане на прокуратурата двамата обвиняеми са с мерки за неотклонение „задържане под стража“. Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.