Банда измамници отива зад решетки, ще връща  53 100 лв. на потърпевши
Банда измамници отива зад решетки, ще връща 53 100 лв. на потърпевши / DarikNews.bg, архив

Петима измамници, трима мъже и две жени, бяха осъдени от Районен съд - Габрово да възстановят солидарно  53 100 лв. на потърпевши. Бандата влиза зад решетките, отсъдиха магистратите.

Състав на Районния съд осъди И. К. и Ю. К. от Габрово на по 7 години лишаване от свобода за извършени от тях измами. Съучастниците им - П. К. и Т. Д. бяха осъдени на по 4 години лишаване от свобода,  а на подсъдимия Г. К. съдът наложи наказание от 2 години лишаване от свобода. Петимата подсъдими (трима мъже и две жени – всички от Габрово) бяха признати за виновни в това, че през периода януари – март 2011 година, използвайки особености на психичното състояние и материални затруднения на трима жители на Габрово, възбудили и поддържали заблуждение у същите относно различни обстоятелства и им причинили имотни вреди за общо 54 208 лева - особено големи размери.

В единия от случаите подсъдимите И. К., Ю. К., П. К и Т. Д. измамили мъж от Габрово, като с лъжливо обещание, че ще му намерят работа, взели личната му карта и договор за собственост върху апартамент на ул. „Младост” в Габрово. По късно, пред нотариус във Варна, го накарали да подпише пълномощно, с право на Ю. К. да се разпорежда с жилището му. В последствие имотът бил продаден на друго лице от Габрово, с което на пострадалия е причинена имотна вреда в размер на 25 600 лева (пазарна цена на апартамента).

Същите подсъдими възбудили заблуждение у друг мъж от Габрово, че ще му продадат автомобил, за което потърпевшият им дал сумата от 500 лв. Успели да се сдобият и с нотариален акт за собственост на апартамента му на ул. „Хризантема” в Габрово и уверявайки го, че е необходимо да подпише документ за автомобила го откарали пред нотариус във Велико Търново. Там пострадалият подписал пълномощно с право на лице от с. Страхилово, обл. В. Търново да се разпорежда с жилището му. В последствие имотът бил продаден, с което на потърпевшия е причинена вреда в размер на 27 500 лева (пазарна цена на имота и дадените пари за закупуване на автомобил).

В третия случай подсъдимите  И. К., Ю. К. и Г. К. възбудили заблуждение у възрастна жена от Габрово (страдаща от психично заболяване), че за да я заведат на ресторант трябва да им предостави личната си карта. В последствие, с документа й за самоличност Г. К. закупил на името на пострадалата мобилен апарат „Нокия”, с което й причинил имотна вреда в размер на 189 лева. По същия начин тримата подсъдими направили опит чрез кредит на името на жената да закупят стоки от магазин за техника на стойност 1 108 лева, като деянието останало незавършено по независещи от тях причини.

За извършените престъпления и на основание чл.211 от НК съдът наложи на И. К. и Ю. К., действали при условията на опасен рецидив, наказания от по 7 години лишаване от свобода. По 4 години лишаване от свобода съдът определи за съучастниците им П.К. и Т.Д., а на подсъдимия Г. К. наложи наказание от 2 години лишаване от свобода.

Съдът постанови още подсъдимите И. К., Ю. К., Т. Д. и П. К. да заплатят солидарно на пострадалите собственици на жилища сумата от общо 53 100 лева – обезщетения за причинени имуществени вреди в резултат на противоправните им деяния.